PSV wil dat de belasting op doorverkooppercentages van spelers wordt afgeschaft. 

De Eindhovense club heeft bij het vertrek van Memphis en Georginio Wijnaldum in totaal vier miljoen euro moeten betalen vanwege de nieuwe belasting op vertrekregelingen en vreest dat de kosten de komende jaren nog verder in de miljoenen gaan lopen.

"Er zijn grenzen. Het slaat nergens op", zei algemeen directeur Toon Gerbrands dinsdag in een toelichting op het jaarverslag over het afgelopen seizoen. "De regeling is bedoeld voor mensen die niet functioneren en veel geld meekrijgen. Maar bij ons is het een beloning als bonus. Daar heeft nooit iemand over nagedacht."

Het is volgens Gerbrands normaal dat topspelers een percentage van bijvoorbeeld tien procent krijgen over de transfersom. Bij een transfer van tien miljoen euro krijgt de speler één miljoen als bonus.

Belasting

Omdat expliciet is bepaald dat de nieuwe belasting op 'gouden handdrukken' ook voor voetballers geldt, moeten topclubs als PSV over dat bedrag 75 procent belasting betalen.

De nieuwe belasting is ook de reden dat de contracten van bijvoorbeeld Jeffrey Bruma en Jeroen Zoet nog steeds niet zijn verlengd, zoals wel was aangekondigd.

"Het is niet de enige reden, maar het is een issue. Het wordt er allemaal niet makkelijker op. We zijn zorgvuldig aan het kijken." Aan het salarisplafond van één miljoen euro bruto wil PSV niet tornen, aldus de directie.

Concurrentienadeel

Op de totale begroting van 64 miljoen betaalt PSV achttien miljoen euro aan de fiscus. De PSV-leiding denkt dat Ajax en Feyenoord dezelfde problemen ervaren en dat het Nederlands voetbal een zeer groot concurrentienadeel heeft ten opzichte van het buitenland.

Gerbrands: "Je kunt ons als bedrijfstak verwijten dat we een slechte lobby hebben gevoerd, maar het wordt voor ons tijd dat we naar Den Haag gaan. We hoeven geen voorkeursbehandeling. Ik wil een principiële discussie met de politiek."

"Ik snap heel goed dat wij belasting moeten betalen, maar slechts een deel is gerechtvaardigd. Het is allemaal geld dat we kwijt zijn en niet aan het voetbal kunnen besteden."