PSV heeft het afgelopen boekjaar een winst van drie miljoen euro gemaakt, zo meldde de club dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag. AZ leed een verlies van ruim twee miljoen euro.

Afgelopen jaar noteerde PSV een winst van 400.000 euro. De omzet van de landskampioen nam toe van 63,3 miljoen euro naar 64,2 miljoen euro.

PSV meldt dat de kosten en opbrengsten binnen de verwachtingen bleven. De premies voor het kampioenschap zijn opgenomen in het voorbije boekjaar, evenals de inkomsten uit de verkoop van Memphis aan Manchester United.

In totaal ontving de club uit Eindhoven voor 39,8 miljoen euro transfergelden. Het vertrek van Georginio Wijnaldum naar Newcastle United is in de cijfers niet meegenomen.

De bonussen en premies voor spelers en staf bedroegen acht miljoen euro. "Maar die betalen we uiteraard graag'', zei directeur Toon Gerbrands in een toelichting op het jaarverslag.

Over het lopende boekjaar verwacht PSV eveneens een positief resultaat te noteren. De Eindhovenaren keren dit seizoen na zeven jaar terug in de Champions League.

AZ

AZ maakte een verlies van 2,2 miljoen euro bekend. Een jaar eerder eindigde de club bijna 3,1 miljoen in het rood. Volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn was dit het laatste jaar dat de Alkmaarders in de min eindigden.

''We verwachten dit seizoen zwarte cijfers te schrijven'', meldt Eenhoorn op de website van AZ.

De prognose is volgens Eenhoorn ''dusdanig positief'' dat de licentiecommissie van de KNVB de club opnieuw heeft ingedeeld in categorie 3, waarin de clubs zitten die financieel gezond zijn.

De omzet van AZ daalde afgelopen seizoen van 40,1 naar 29,8 miljoen euro, vooral omdat de club geen Europees voetbal speelde.

Als nummer drie van de eredivisie is de Alkmaarse ploeg dit seizoen terug in de Europa League. AZ spreekt in het jaarverslag de ambitie uit ook deze jaargang Europees voetbal veilig te stellen.