Het Nederlands elftal kan in de beslissende EK-kwalificatieduels met Kazachstan (zaterdag) en Tsjechië (volgende week dinsdag) niet beschikken over Daryl Janmaat.

De 26-jarige rechtsback van Newcastle United is dinsdag met een knieblessure afgehaakt. 

Janmaat meldde zich maandag nog wel in Noordwijk bij bondscoach Danny Blind, maar uit onderzoek van de medische staf bleek dat hij niet fit genoeg is om te spelen in Astana.

Blind roept geen vervanger op voor Janmaat. Oranje zal daardoor woensdag met 22 spelers reizen naar Astana, waar zaterdag om 18.00 uur Nederlandse tijd de wedstrijd tegen Kazachstan begint.

Ajacied Kenny Tete is na het afhaken van Janmaat de enige rechtervleugelverdediger in de selectie van het Nederlands elftal. Gregory van der Wiel en Paul Verhaegh zijn niet opgeroepen en hetzelfde geldt voor Sven van Beek, die ook op die plek uit de voeten kan.

Oranje trainde dinsdag op het veld van Quick Boys in Katwijk. Het was de laatste oefensessie op Nederlandse bodem voor de reis naar Astana.

Play-offs

Het Nederlands elftal staat na acht wedstrijden op de vierde plaats in poule A, een plek die aan het einde van de rit geen recht geeft op EK-deelname.

Oranje moet in de resterende twee wedstrijden drie punten meer halen dan Turkije om de derde plaats te veroveren. Deze leidt tot deelname aan de play-offs in november.

De beste nummer drie van de negen groepen plaatst zich rechtstreeks voor het EK, maar deze lijkt niet uit de poule van Oranje te komen.