Virgil van Dijk meldde zich maandag voor het eerst als speler met Premier League-ervaring bij het Nederlands elftal. De 24-jarige verdediger merkt dat hij bij Southampton in korte tijd beter is geworden.

"Ik heb in mijn vijf wedstrijden tot nu toe bij Southampton veel meer geleerd dan in wedstrijden in eerdere jaren, dus ik ga zeker vooruit als voetballer", aldus Van Dijk, die meteen na zijn transfer van Celtic een basisplaats veroverde bij de ploeg van trainer Ronald Koeman.

"Toch was de aanpassing zwaar", vervolgt Van Dijk. "Het spel in Engeland gaat veel sneller dan in Schotland. Het middenveld is soms net een flipperkast, daar moest ik wel even aan wennen."

"Maar nu gaat het goed, zeker met de 3-1 overwinning van zaterdag bij Chelsea in het achterhoofd. Ik zit vol vertrouwen. De timing voor deze interlands is voor mij uitstekend. Ik wil de goede lijn van Southampton doortrekken bij Oranje."

Zware wedstrijden

Opvallend is dat Van Dijk voor de kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober) meteen bij de selectie zit, terwijl hij bij eerdere interlands vaak genegeerd werd of pas bij Oranje kwam als er spelers geblesseerd afvielen.

"Ik weet niet of mijn transfer naar Southampton daarbij een grote rol speelt. Maar ik ben nu wel op een hoger niveau actief en er zal dus anders naar me gekeken worden. Ik ben in elk geval blij dat ik erbij ben en ga het iedereen zo lastig mogelijk maken om zo speeltijd af te dwingen."

Van Dijk beseft dat hij er bij een mogelijk interlanddebuut meteen zal moeten staan, omdat de belangen groot zijn. "Ik reken op zware wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. We moeten winnen, maar dan nog zijn we afhankelijk van Turkije."

"Dat we het niet meer in eigen hand hebben is vervelend, maar het is niet anders. Het is hopen op een nederlaag van de Turken, want alles en iedereen hier bij het Nederlands elftal wil naar het EK. Dat is ook voor mij het grote doel."