Danny Blind kan zich niet vinden in de mening van sommige media dat hij meer spelers van Ajax zou selecteren voor het Nederlands elftal dan van bijvoorbeeld PSV en Feyenoord.

Dat zei de bondscoach maandag op de persconferentie in aanloop naar de cruciale EK-kwalificatieduels met Kazachstan (zaterdag) en Tsjechië (dinsdag).

"Ik denk dat dat onzin is. Ik probeer de beste spelers te selecteren en ken geen trainer die dat niet doet", was Blind duidelijk. "Of ze van Ajax, PSV of Feyenoord zijn, interesseert me niet. De keuzes mag je betwisten, maar ik heb daar geen gevoel bij."

De 54-jarige keuzeheer zei puur naar kwaliteit te kijken. "Je kijkt naar spelers die zich aandienen en daar maak je keuzes in. Bij Ajax zijn dat er wat meer dan bij PSV."

Video: Blind benadrukt objectief te zijn

Video: Blind benadrukt objectief te zijn
Video: Blind benadrukt objectief te zijn

Telefonisch contact

Blind zou vaker telefonisch contact hebben met Frank de Boer dan met diens collega's Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst, maar de bondscoach bestrijdt dat.

"Als er aanleiding is om te bellen met een coach, dan laat ik dat niet na. Als de keuzes voor mij en mijn staf duidelijk zijn, en bij PSV was dat zo, dan heb ik daar geen vragen over. Bij Feyenoord was dat niet zo en hetzelfde gold voor Ajax. Dat lijkt mij een logische gang van zaken."

Met de kritische column die assistent Marco van Basten onlangs schreef over het beleid bij Ajax, de hofleverancier van Oranje, zei Blind geen moeite te hebben.

"Ik ben juist blij met een assistent die een mening heeft en helder is, die ergens iets van vindt. Het is een slechte zaak als het Nederlands elftal daardoor in het geding komt. Maar dat was in mijn ogen nu niet het geval.''

Janmaat

De 23 geselecteerde spelers voor de duels met Kazachstan en Tsjechië zijn vrijwel allemaal fit. Alleen achter de naam van Daryl Janmaat staat nog een vraagteken. "Daar wordt nog naar gekeken. Hij had wat lichte knieklachten."

Het is volgens Blind uitgesloten dat Arjen Robben, die geblesseerd is, alsnog opgeroepen kan worden. "Arjen heb ik meerdere keren gesproken. Hoe in de media gebracht werd dat hij misschien alsnog kon spelen, was totaal onzinning. Hij is nooit in beeld geweest."

Het Nederlands elftal moet twee keer winnen en dan nog heeft het kwalificatie voor het EK in Frankrijk niet in eigen hand. "De stand van zaken was vorige maand duidelijk en is dat nu ook, met dat verschil dat we er nu geen grip op hebben", besefte Blind.

"We moeten in ieder geval drie punten halen in Kazachstan en dan zijn we afhankelijk van Turkije. Het is niet makkelijk, we zullen het af moeten wachten."