Anwar El Ghazi hoopt dat hij bij zijn eerste selectie meteen van waarde kan zijn voor het Nederlands elftal. De buitenspeler van Ajax meldt zich maandagmiddag in Noordwijk bij de selectie van bondscoach Danny Blind.

"Ik ga alles geven voor mijn land. Hopelijk mag ik ook minuten maken, al ben ik al heel blij dat ik erbij zit", aldus El Ghazi tegen NU.nl.

De 20-jarige aanvaller hoorde vrijdag dat hij in de definitieve selectie zit. "Ik las het op internet en toen kwamen er natuurlijk heel veel berichten binnen. Veel felicitaties en mensen die zeiden dat ik trots mag zijn. En dat ben ik ook. Ik rekende er niet op, maar ik heb er wel altijd van gedroomd."

Bij zijn eerste interlands staat El Ghazi meteen voor een loodzware opgave met Oranje, dat moet winnen van Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober) om kans te maken op de play-offs voor het EK. Concurrent Turkije moet minimaal drie punten verspelen tegen Tsjechië en IJsland.

"We gaan gewoon vol voor zes punten. Kansloos zijn we niet. Het woord kansloos komt sowieso niet in mijn woordenboek voor."

Alarmbellen

De geboren Barendrechter dwong zijn uitverkiezing voor Oranje af door liefst zeven keer te scoren in de eerste competitiewedstrijden, waardoor hij zich maandag als topscorer van de eredivisie zal melden in Noordwijk. Toch maakte hij in de laatste wedstrijden van Ajax tegen het Noorse Molde (1-1) en PSV (2-1 verlies) geen sterke indruk.

"Het kan niet altijd een 8 zijn. Maar misschien komt het ook wel door mijn seizoenstart dat het nu iets minder gaat. Als je er zeven in hebt geschoten, dan gaan de alarmbellen rinkelen bij een tegenstander. Soms heb ik twee of drie man tegenover me."

"Aan de andere kant moet ik ook beter met de ruimtes leren omgaan, situaties beter inschatten. Het kan en moet beter. Ik weet wat ik wel en wat ik niet kan."

Video: El Ghazi voelt zich vereerd

El Ghazi voelt zich vereerd
El Ghazi voelt zich vereerd

Uitgefloten

Het mindere spel van onder anderen El Ghazi leidde zondag in de Arena tot ontevredenheid bij het Ajax-publiek. Tijdens de verloren topper tegen PSV werd de eigen ploeg af en toe uitgefloten, maar El Ghazi heeft daar geen boodschap aan.

"Ik houd me niet bezig met het gefluit. Misschien dat het voor andere jongens wel lastig is en dat ze er afgeleid door raken, maar mij doet het niets. Ik weet zelf ook wel wanneer ik goed of slecht speel."

"En ik luister alleen naar de mensen die dicht bij mij staan. Mijn familie, mijn vrienden, de trainers. Verder mag iedereen zijn mening hebben en geven, maar ik trek me er niets van aan."