PSV-coach Phillip Cocu toonde zich zondag zeer tevreden met de 2-1 zege van zijn ploeg op Ajax.

"Ik heb enorm genoten van mijn ploeg", aldus de trainer van de Eindhovenaren na afloop tegen FOX Sports. "We speelden ons uitstekend onder de druk uit, met veel variatie in de opbouw."

PSV had meer balbezit dan Ajax, hetgeen in de vorige edities van de topper in Amsterdam niet het geval was.

"We waren heel erg goed aan de bal, we namen het initiatief. We voelden dat we beter waren", constateerde een tevreden Cocu. "We moesten wel waken voor hun counters, dat ging ook bijna altijd goed."

Initiatief

"We kunnen ook heel goed voetballen, maar we hebben dat dit seizoen nog niet veel laten zien. Afgelopen woensdag vond ik mijn ploeg tegen CSKA Moskou in de tweede helft ook al sterk spelen. We hebben tegen Ajax bewezen dat we het initiatief kunnen nemen en dat we een topwedstrijd kunnen bepalen.''

De coach van de Brabanders was verbaasd over de speelwijze van de thuisploeg. "Ik had niet verwacht dat Ajax zó compact zou spelen."

"Ze wilden de boel duidelijk niet open zetten om daarna in de omschakeling verslagen te worden. We zijn heel goed met hun speelwijze omgegaan. Van echte druk van Ajax was geen sprake. Ze konden geen grip op ons middenveld krijgen.''

Met twee treffers was Gaston Pereiro, die speelde voor Maxime Lestienne, de uitblinker aan Eindhovense zijde. "Hij deed het uitstekend. Dat is ook de kracht van het team, dat de invallers er meteen staan."

De Boer

Ajax-trainer Frank de Boer was zeer teleurgesteld over het optreden van zijn ploeg. "Ik vond dat wij alleen maar aan het reageren waren. Dan kom je meestal een stap te laat en soms wel twee", aldus de oefenmeester tegen FOX Sports.

"Dat was in de eerste helft al zo. Na rust hadden we er wel meer druk op, maar deden we in balbezit veel te weinig. Toen de 2-1 viel had ik wel het gevoel dat we iets meer grip op de wedstrijd kregen. We wonnen duels en hadden een paar omschakelmomenten."

De Boer was niet van mening dat individuele fouten Ajax de das omdeden. "Iedereen maakte veel fouten. Ik houd het op een offday. Ik kan bijna geen speler opnoemen die een voldoende heeft gehaald."

"Het liefst wil je er zelf inspringen, maar dat mag niet. Er zijn momenten dat je slimmer moet zijn, even de rust moet bewaren. PSV maakte wel de goede keuzes en waren continu op tijd en wij niet. Dat was het verhaal van deze wedstrijd."