Vitesse heeft zondag ook zijn vierde thuisduel met ruime cijfers gewonnen. De Arnhemmers waren met 5-0 te sterk voor FC Groningen. AZ zegevierde op eigen veld met 3-1 tegen FC Twente.

Vitesse stond bij rust op een 1-0 voorsprong door een goal van Dominic Solanke, waarna Kevin Diks, Valeri Qazaishvili, Nathan en Abiola Dauda de thuisploeg in de tweede helft aan een grote overwinning hielpen.

Vitesse heeft twaalf punten behaald uit zijn vier thuisduels, met de doelcijfers 15-1. In vier uitwedstrijden veroverde de ploeg van Peter Bosz slechts twee punten, waardoor ze voorlopig met veertien punten zesde staat op de ranglijst.

Groningen blijft puntloos en zonder doelpunten in vier wedstrijden op vreemde bodem en is met tien punten de nummer negen van de eredivisie.

Rebound

In de achttiende minuut was het voor de eerste keer raak voor de thuisploeg. Padt wist een harde knal van Marvelous Nakamba nog te keren, maar spits Solanke was attent in de rebound en noteerde zo zijn tweede seizoenstreffer.

Na een uur wist Vitesse de voorsprong te verdubbelen. Rechtsback Diks schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied hard en strak raak in de lange hoek: 2-0.

Vier minuten later besliste de formatie van Bosz, die hangende het beroep tegen zijn schorsing gewoon op de bank zat, de wedstrijd met hulp van Johan Kappelhof.

De verdediger van Groningen gleed weg, waardoor Qazaishvili de mislukte terugspeelbal kon oppikken en Padt kon omspelen: 3-0. In de slotfase brachten Nathan en Dauda de eindstand op 5-0.

AZ-FC Twente

AZ boekte later op de middag tegen FC Twente de derde zege van het seizoen. De Alkmaarders waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor de Tukkers.

Vincent Janssen was met twee treffers de gevierde man aan de kant van AZ. De derde Alkmaarse goal kwam op naam van Guus Hupperts.

Hakim Ziyech redde in de slotfase de Twentse eer. De aanvoerder is nu betrokken bij 26 van de laatste 27 doelpunten van Twente.

AZ klom door de zege naar de negende plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer John van den Brom heeft elf punten, vijf meer dan nummer zestien Twente.

Overwicht

AZ was op alle fronten de betere ploeg, maar kon ruim een uur het overwicht niet in de stand tot uitdrukking brengen. In de 64e minuut brak Janssen dan toch eindelijk de ban. De spits verzilverde van dichtbij een voorzet van Joris van Overeem. 

Met zijn eerste doelpunt in de eredivisie en daarna ook nog meteen zijn tweede treffer (knappe kopbal) besliste hij het duel. Voor de thuisploeg was het de vierde zege op rij in alle competities.

Invaller Hupperts (3-0) en Ziyech (3-1, een schitterend afstandsschot) zorgden daarna ook nog even voor vuurwerk in Alkmaar.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie