PEC Zwolle is voor minimaal een dag de nummer drie van de eredivisie dankzij een 1-0 zege bij Willem II. Roda JC slaagde er zaterdag thuis niet in te winnen van SC Cambuur.

Ouasim Bouy was bij PEC de gevierde man. De huurling van Juventus schoot voor rust raak uit een vrije trap en bezorgde de ploeg van trainer Ron Jans zo de zesde overwinning van dit eredivisieseizoen.

PEC heeft nu zeventien punten uit acht wedstrijden en dat zijn er drie meer dan PSV en één meer dan Feyenoord. De Rotterdammers spelen zondag nog uit bij De Graafschap, waarna de Eindhovenaren de topper spelen tegen Ajax.

Willem II wacht nog altijd op de tweede zege van het seizoen en staat met zes punten onderin de middenmoot.

Afgekeurd doelpunt

Ondanks dat Willem II snakt naar een nieuwe zege, had de eerste helft zaterdag lange tijd weinig om het lijf. Pas rond het half uur kwamen beide ploegen tot echt grote kansen. Eerst verzuimde PEC-spits Lars Veldwijk de bezoekers op voorsprong te zetten. In de tegenstoot zette Lucas Andersen zijn ploeggenoot Nick van der Velden op fraaie wijze alleen vrij voor doelman Mickey van der Hart, maar ook hij kreeg de bal niet voorbij de keeper.

Vlak voor rust kwam PEC met wat mazzel op voorsprong. Bouy schoot een vrije trap via het hoofd van de al vroeg ingevallen Willem II-verdediger Guus Joppen in de bovenhoek: 0-1.

Na rust viel PEC vaker terug op het dit seizoen succesvol gebleken spelconcept. De ploeg zakte veelvuldig terug om vervolgens via de rappe vleugelspitsen spits Veldwijk te bereiken. De aanvaller kwam kort na rust uit zo'n situatie in scoringspositie, maar schoot opnieuw op Lamprou.

Aan de overkant knalde Robbie Haemhouts de bal maar net naast. In een slotoffensief kwam Willem II niet verder dan een terecht afgekeurd doelpunt van Nick van der Velden.

Roda JC-Cambuur

Cambuur wacht ook na de wedstrijd bij Roda JC nog altijd op de eerste zege van dit seizoen. In een redelijk gelijk opgaand duel in Kerkrade kwamen de bezoekers na een half uur op wel voorsprong via Bartholomew Ogbeche, maar Tom van Hyfte maakte twintig minuten voor tijd gelijk (1-1).

SC Cambuur blijft daardoor voorlaatste in de eredivisie met nu vier punten uit acht wedstrijden. Roda JC staat met twaalf punten in de middenmoot.

De bezoekers startten fel aan de verre uitwedstrijd met direct een goede kopkans die in de handen van doelman Benjamin van Leer belandde. Het duel zakte daarna wat in, met een thuisploeg die het meeste balbezit had maar geen grote kansen kon afdwingen.

Na een half uur was het plotseling 0-1. Een verre hoekschop werd terug het doelgebied in gekopt door Marvin Peersman, waarop Ogbeche de bal van dichtbij binnenwerkte.

Halve omhaal

Roda JC ging al snel op jacht naar de gelijkmaker en kreeg nog voor rust een goede kans via Richmond Boakye, die met een droog schot de paal raakte. Ook na rust was het overwicht voor de Limburgers, maar grote kansen bleven uit. 

Net toen Cambuur mocht gaan hopen op de eerste zege van het seizoen maakte Tom van Hyfte prachtig gelijk op aangeven van Ard van Peppen. De Belg volleerde met een halve omhaal in de verre hoek raak vanaf de rand van het strafschopgebied.

Cambuur was in de slotfase het dichtst bij de zege. Grootste kans was voor Xander Houtkoop, die vijf minuten voor tijd van dichtbij op de paal schoot op aangeven van Furdjel Narsingh.

Uitslagen en stand eredivisie