NEC heeft zaterdag een ruime zege geboekt op ADO Den Haag. De Nijmegenaren waren in De Goffert met 4-1 te sterk voor de ploeg van trainer Henk Fraser. Later op de avond won Excelsior dankzij een benutte strafschop van Jeff Stans met 1-0 van FC Utrecht.

Twee doelpunten kwamen van de voet van uitblinker Christian Santos. Anthony Limbombe trof ook doel voor de thuisclub, die na achttien seconden al op voorsprong kwam door een eigen doelpunt van Aaron Meijers.

De verdediger van ADO Den Haag legde zo onbedoeld de basis voor de vierde overwinning van de promovendus in de eredivisie. NEC beleeft daarmee de beste seizoenstart sinds het seizoen 2002/2003.

De ploeg van trainer Ernest Faber staat met dertien punten voorlopig op de zesde plaats. ADO Den Haag, dat al zes wedstrijden op rij niet gewonnen heeft, staat met zes punten op de zestiende plaats. De club uit de Hofstad werd ook al uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi.

Geen record

Door het eigen doelpunt van Meijers werd al snel duidelijk dat het opnieuw een moeilijke avond ging worden voor ADO.  Het was de op één na snelste eigen treffer ooit in de eredivisie. Alleen Arnold Kruiswijk scoorde op 10 september 2006 sneller; de toenmalige speler van FC Groningen vond in het duel met Heracles al na negen seconden het eigen net.

Meijers kon er niet eens zoveel aan doen. De scherpe voorzet van NEC-linksbuiten Anthony Limbombe ging voorbij aan Gregor Breinburg en ketste tegen de voet van de onfortuinlijke verdediger.

Twintig minuten later was de stand weer gelijk. Uit een corner van Edouard Duplan kopte Vito Wormgoor de 1-1 binnen.

In de tweede helft nam NEC weer meer initiatief, met als beloning een doelpunt en de 2-1 voorsprong via een fraaie omhaal van Santos.

De Duitse Venezolaan kopte enkele minuten later nipt over, maar vanaf dat moment was er geen houden meer aan. NEC kreeg kans op kans en maakte al snel de 3-1 via Limbombe. Uitblinker Santos tekende tien minuten voor tijd voor zijn tweede treffer.

Excelsior- FC Utrecht

FC Utrecht wacht ook na de 1-0 nederlaag zaterdag bij Excelsior nog altijd op de eerste uitzege van het seizoen. De Rotterdammers klommen door de winst uit de onderste regionen van de eredivisie en staan voorlopig twaalfde met acht punten uit acht wedstrijden. FC Utrecht heeft een puntje meer en staat tiende.

Een week nadat beide clubs in spectaculaire wedstrijden met 3-3 gelijkspeelden, Excelsior bij ADO Den Haag en FC Utrecht tegen SC Cambuur, hadden ze moeite om het spel naar zich toe te trekken op het krappe kunstgrasveld van Woudestein.

In het eerste half uur maakten Excelsior en FC Utrecht vooral elkaar het voetballen onmogelijk. De wedstrijd kwam pas kort voor rust een beetje los. Yassin Ayoub testte de Belgische keeper Tom Muyters van Excelsior met een knal van 25 meter.

Haller

Vlak daarna bleef Muyters, de vervanger van Filip Kurto die met een lichte hersenschudding kampt, ook overeind toen Sean Klaiber na een vloeiende aanval ineens voor zijn neus verscheen. De rechtsback wachtte echter te lang en schoot de bal op de benen van de keeper. Aan de andere kant kreeg Brandley Kuwas twee mogelijkheden. Eerst schoot hij de bal via de vingertoppen van Robbin Ruiter naast, vervolgens timede hij volledig verkeerd bij een kansrijke kopbal.

In de tweede helft bleef de amusementswaarde laag, net als het aantal kansen. Topschutter Sébastian Haller van FC Utrecht, terug na een schorsing, werd amper in stelling gebracht.

De beslissing viel in de 73e minuut, toen Stans in het strafschopgebied gretig over het been van Willem Janssen dook. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip en Stans zelf schoot vanaf elf meter koelbloedig raak: 1-0. In de slotfase miste Kristoffer Peterson een open kans op de gelijkmaker.

Uitslagen en stand eredivisie