Ajax en PSV staan zondag voor de zestigste keer in eredivisieverband tegenover elkaar in Amsterdam. De hoofdstedelingen koesteren een positieve balans met 31 zeges, acht remises en twintig nederlagen.

Afgelopen seizoen trok PSV aan het langste eind in de Amsterdam Arena. De Eindhovenaren bogen een 1-0 achterstand om in een 3-1 overwinning. De laatste keer dat PSV twee seizoenen op rij won in Amsterdam was in 2006/2007 en 2007/2008.

Ajax aast tegen de concurrent op een clubrecord. Voor het eerst kan de club in acht achtereenvolgende thuiswedstrijden in de eredivisie de nul houden.

De laatste keer dat de Amsterdammers op zeven thuisduels zonder tegentreffer stonden maakte PSV een einde aan die reeks. Dat was in het seizoen 1997/1998.

Het wordt de zesde ontmoeting tussen trainers Frank de Boer en Phillip Cocu in de eredivisie. De Ajax-coach zegevierde drie keer, zijn PSV-collega twee keer.

Vijf punten

Op de ranglijst koestert Ajax een voorsprong van vijf punten op PSV. De Amsterdammers liepen alleen tegen FC Twente (2-2) averij op, terwijl de landskampioen punten verspeelde tegen ADO Den Haag (2-2), sc Heerenveen (1-1) en Heracles Almelo (2-1 verlies).

De topper in de Arena begint om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter Bas Nijhuis.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie