De Franse regering is niet van plan om de steun aan de in opspraak geraakte UEFA-preses Michel Platini in te trekken. 

''Als er een probleem zou zijn geweest, zou hij zich niet kandidaat hebben gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA'', zei de Franse sportminister Patrick Kanner zaterdag.

Platini, die mogelijk smeergeld van de scheidende FIFA-baas Sepp Blatter aannam, heeft persoonlijk contact gezocht met het Franse sportministerie om nogmaals te benadrukken dat hij niets fouts heeft gedaan. ''Zijn boodschap aan ons was: blijf vertrouwen in mij houden.''

Platini ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van de FIFA voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 als persoonlijk adviseur van Blatter zou hebben verricht. Volgens diverse lezingen zou de FIFA-baas zijn UEFA-collega met dit geld echter hebben omgekocht, in ruil voor steun en stemmen vanuit Europa bij de FIFA-voorzittersverkiezing in 2011.

De Zwitserse justitie is een strafrechtelijke procedure tegen Blatter begonnen. De Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber liet dinsdag weten dat ook Platini in het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de FIFA voor een deel als verdachte wordt behandeld.

Diverse lidstaten van de UEFA willen in elk geval zo snel mogelijk tekst en uitleg van Platini over zijn riante salarisdeal met de FIFA. Vooral de zeer lange periode van negen jaar die er tussen het vermeende werk en de dubieuze betaling zit, wekt alom veel verbazing. 

Oproep

Vrijdag riepen Coca-Cola, McDonald's, Visa en AB InBev, moederbedrijf van biermerk Budweiser, nog op tot het aftreden van Blatter. De sponsoren van de FIFA willen dat de 79-jarige Zwitser met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Op 26 februari wordt tijdens een buitengewoon congres van de FIFA de opvolger van Blatter gekozen. Platini is een van de kandidaten voor het voorzitterschap.