Bij een oefenwedstrijd van VVV-Venlo in Turkije in de winterstop van het seizoen 2012/2013 zou er sprake zijn geweest van matchfixing.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De Jupiler League-club trad in dat duel aan tegen het Belgische Charleroi en won met 1-0.

Volgens de krant is er door een Singaporees goksyndicaat geld ingezet om de wedstrijd te beïnvloeden. Er zijn geen aanwijzingen dat er iemand van VVV bij betrokken was. Het geld ging naar drie Macedoniërs, waarvan er één vermoedelijk de scheidsrechter was.

"Ik schrik van dit nieuws", zegt een woordvoerder van VVV. "Ik was bij die wedstrijd en heb niks gemerkt. Het is geen prettige gedachte dat zoiets onder onze neus is gebeurd, op een veldje in Turkije voor dertig man publiek. Zo ver reikt de gokmaffia uit Singapore dus."

In wedstrijdverslagen van het duel tussen VVV en Charleroi werd er destijds al gesproken van "het warrig leidende arbitrale trio". Toenmalig trainer Ton Lokhoff zette vraagtekens bij een aantal buitenspelgevallen.

KNVB

De KNVB laat in een reactie weten dat het niets weet van verdachte zaken bij het betreffende duel. ''Wij kenden deze zaak zelf nog niet, maar we weten wel dat dergelijke oefenwedstrijden een verhoogd risico hebben", liet een woordvoerder weten.

''Zonder met een beschuldigende vinger richting VVV te wijzen, herhalen we bij dezen wel onze oproep van begin dit jaar: sta bij de organisatie van dit soort oefenwedstrijden stil bij risico's op manipulatie."

De bond adviseert clubs nauw betrokken te zijn bij de organisatie van oefenduels. "Weet met wie je zaken doet, wie de wedstrijd organiseert en zorg ervoor dat de bond van het land waarin je speelt de arbitrage aanstelt.''