Grote sponsoren van de FIFA willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

De Amerikaanse frisdrankengigant Coca-Cola is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald's dat voorbeeld en daarna sloten ook Visa en AB InBev, moederbedrijf van biermerk Budweiser, zich aan.

Aanleiding was het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week tegen Blatter hebben gelast. "Elke dag die voorbij gaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA", liet Coca-Cola weten. "De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak."

McDonald's maakte vrijwel tegelijkertijd ook bekend het wenselijk te vinden dat Blatter meteen plaatsmaakt. "We geloven dat het voetbal er wel bij zal varen als Blatter direct terugtreedt, opdat er op een geloofwaardige manier schoon schip kan worden gemaakt", bracht de directie van de fastfoodketen naar buiten.

"De gebeurtenissen in de afgelopen weken hebben de reputatie van de FIFA nog meer schade berokkend en het publieke vertrouwen in zijn leiderschap verder verminderd."

Advocaat

Blatter reageerde via zijn Amerikaanse advocaat Richard Cullen. De 79-jarige Zwitser blijft naar eigen zeggen in functie tot zijn opvolger is gekozen in februari.

"Coca-Cola is een gewaardeerde sponsor, maar de heer Blatter is het met alle respect niet eens met deze stellingname. Hij acht het niet in het belang van de FIFA dat hij de burelen nu verlaat, noch dat zo'n besluit het hervormingsproces ten goede zou komen. Hij zal daarom niet vertrekken."

Hoewel Blatter (79) door de Zwitserse justitie wordt verdacht van fraude, bestuurlijke misstanden en mogelijke omkoping, onder meer van UEFA-voorzitter Michel Platini, heeft de ethische commissie van de FIFA vooralsnog geen actie ondernomen.

Blatter

De 79-jarige Zwitser is al sinds 1998 actief als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Met name de laatste jaren ligt Blatter zwaar onder vuur vanwege geruchten over omkoping en corruptie.

Ondanks de hectische aanloop naar de verkiezingen werd de omstreden Zwitser dit jaar nog herkozen, maar maakte vlak daarna bekend zijn functie neer te willen leggen door een gebrek aan vertrouwen.

Op 26 februari wordt tijdens een buitengewoon congres van de FIFA zijn opvolger gekozen. Platini is een van de kandidaten voor het voorzitterschap.