Mitchel Paulissen kan zaterdagavond spelen bij Roda JC in het thuisduel met SC Cambuur. De aanvaller moest vorige week, toen de Limburgers verloren van FC Twente (2-1), toekijken vanwege een enkelblessure. Van die kwetsuur heeft hij geen last meer.

Roda wil tegen Cambuur de vierde overwinning van het seizoen boeken. ''Cambuur had een moeizame start, maar de laatste weken is veel progressie zichtbaar'', analyseerde trainer Darije Kalezic.

''Dat neemt niet weg dat wij er alles aan zullen doen om ook Cambuur te laten ervaren dat dit stadion óns huis is.''

Bij Cambuur ontbreken Vytautas Andriuskevicius, Mikhail Rosheuvel en Valmir Berisha door blessures. Doelman Harm Zeinstra is na zijn rode kaart van vorige week tegen FC Utrecht (3-3) geschorst en wordt vervangen door Leonard Nienhuis. Martijn van der Laan keert terug in de selectie.

FC Twente

FC Twente kan zondag in de uitwedstrijd bij AZ mogelijk weer beschikken over Renato Tapia. De Peruviaan trainde vrijdag voor het eerst weer mee met de formatie van René Hake. De middenvelder annex verdediger is hersteld van een hamstringblessure.

"Het is altijd even afwachten hoe hij reageert na zo’n eerste training, we kijken morgen of hij zondag deel kan uitmaken van de selectie. Dat geldt ook voor Thomas Agyepong. Wanneer er morgen niets vreemds gebeurt en iedereen er zondag goed op staat, zal ik verder niets veranderen aan de opstelling.”

John van den Brom kan bij AZ uit een fitte selectie putten. Zijn Alkmaarse ploeg heeft geen geblesseerden overgehouden aan de overwinning donderdag op Athletic de Bilbao (2-1) in de Europa League.

Vitesse

Valeri Qazaishvili is hersteld van de spierblessure die hem vorige week tegen sc Heerenveen (0-0) buiten de wedstrijdselectie van Vitesse hield. De Georgiër kan daardoor zondag spelen als de Arnhemmers het in eigen huis opnemen tegen FC Groningen.

Trainer Peter Bosz heeft zodoende al zijn spelers tot zijn beschikking, al kampen Isaiah Brown en Sheran Yeini wel met wat kleine pijntjes.

Bosz tekende vrijdag beroep aan tegen de schorsing van vier duels die hij kreeg voor zijn aanmerkingen op de arbitrage tijdens het bekerduel met Heracles Almelo. Tijdens het lopende beroep kan hij tegen Groningen gewoon op de bank plaatsnemen.

Bosz erkende dat de tuchtzaak hem niet onberoerd liet. "Dat zijn geen prettige zaken. Ik ben voetbaltrainer en ik wil me het liefst helemaal niet met dit soort zaken bezighouden. Maar het is nu eenmaal niet anders."

Groningen treedt zondag aan zonder de geblesseerde Rasmus Lindgren. Verder is iedereen fit en beschikbaar voor trainer Erwin van de Looi.

ADO

Trainer Henk Fraser van ADO Den Haag hoopt dat hij Danny Bakker zaterdag kan meenemen naar Nijmegen voor het duel met NEC. De middenvelder liep anderhalve week geleden een enkelblessure op, maar is daarvan zo goed als hersteld.

"Hij maakt een goede kans om er weer bij te zijn'', aldus Fraser. ''Ik denk dat hij een speler is die ook als hij op 90 of 95 procent zit, zeker van waarde is.''

Giovanni Korte, die tegen PEC Zwolle uitviel met een hersenschudding, is er nog niet bij. Hij sluit maandag weer aan bij de groepstraining. Mathias Gehrt is op de weg terug van een hardnekkige rugblessure, maar kan tegen NEC nog niet spelen. Datzelfde geldt voor Tom Beugelsdijk, Dylan Nieuwenhuijs en Segun Owobowale. Ludcinio Marengo is er wel weer bij.

Bij NEC ontbreken doelman Joshua Smits en verdediger Marcel Appiah door blessures.

Excelsior

Tom Muyters staat zaterdagavond onder de lat bij Excelsior in het duel met FC Utrecht. De Belgische doelman vervangt Filip Kurto, die vorige week een lichte hersenschudding opliep. ''Filip zal waarschijnlijk na het weekeinde weer gaan meetrainen'', zei coach Fons Groenendijk.

''Hij was zondag even helemaal weg en dan gaat een bepaald protocol in werking, waarbij je de eerste dagen rustig aan moet doen.'' Luigi Bruins, Alessandro Damen en Stanley Elbers zijn naast Kurto ook afwezig bij Excelsior.

Trainer Erik ten Hag van FC Utrecht kan weer beschikken over clubtopscorer Sébastien Haller. De Franse spits keert terug van een schorsing en maakt zijn rentree in de basis. Datzelfde geldt voor Yassin Ayoub, die vorige week tegen Cambuur (3-3) vanwege een blessure ontbrak. Chris Kum en Ruud Boymans zijn op de weg terug, maar kunnen nog niet spelen.

De stand en het programma in de eredivisie