De tuchtcommissie van de KNVB heeft Vitesse-trainer Peter Bosz voor vier wedstrijden geschorst vanwege zijn gedrag tijdens het bekerduel met Heracles Almelo van afgelopen week.

Daarmee nam de tuchtcommissie de eis van de aanklager betaald voetbal over. De zaak diende donderdagavond in Zeist nadat Bosz niet akkoord ging met het schikkingsvoorstel.

Vitesse heeft aangekondigd in beroep te gaan. "Naar de mening van Vitesse is gisteren tijdens de zitting onder andere aangetoond dat de verklaringen van de arbitrage niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid", aldus een verklaring op de clubsite. "Vitesse wacht nog op het gemotiveerde vonnis van de tuchtcommissie.

De bekerwedstrijd tussen Heracles en Vitesse moest op 23 september tijdelijk worden stilgelegd omdat Bosz weigerde het veld te verlaten nadat hij door arbiter Danny Makkelie naar de tribune werd gestuurd.

De tuchtcommissie is van mening dat Bosz door zijn gedrag tijdens en na de wedstrijd het voetbal in diskrediet heeft gebracht. 

De commissie rekent de Vitesse-trainer ook aan dat hij na afloop in een interview de arbitrage in diskrediet bracht door te insinueren dat de arbitrage partijdig was.

Stadionklok

Vitesse besteedde tijdens de zaak ruime aandacht aan de stadionklok die tijdens het duel werd teruggezet door Makkelie. De scheidsrechter benadrukte donderdag dat zijn eigen tijdsregistratie, die op zijn horloge, leidend is voor de arbitrage en dat de klok op initiatief van Heracles werd teruggezet. 

Het terugzetten van de stadionklok en het ontbreken van de reden van wegsturen op het wedstrijdformulier speelden voor de tuchtcommissie geen rol bij hun oordeel.

"Het ging om de gedragingen van Bosz voordat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd en die na afloop van de wedstrijd. Ook zonder het wedstrijdformulier staan de gedragingen van Bosz voor de tuchtcommissie vast."

Vitesse, dat liefst drie rode kaart incasseerde, verloor na verlenging met 4-1 in Almelo.

Bosz mag zijn ploeg nu niet coachen in de duels met FC Groningen (zondag), PEC Zwolle (18 oktober), Ajax (25 oktober) en Excelsior (31 oktober).