AZ heeft donderdagavond in de tweede groepswedstrijd van de Europa League een verrassende zege geboekt op Athletic Bilbao. Het werd 2-1 in Alkmaar.

Alle goals vielen na rust. Markus Henriksen tekende na 55 minuten spelen voor de openingstreffer. Tien minuten later verdubbelde linksback Ridgeciano Haps de score door een van richting veranderde voorzet.

Een kwartier voor tijd kwam Athletic Bilbao terug in de wedstrijd door een doelpunt van Aritz Aduriz: 2-1. Daar bleef het ook bij.

Het andere duel in groep L ging tussen FC Augsburg en Partizan. De bezoekers uit Belgrado zegevierden met 3-1. AZ staat nu samen met Bilbao gedeeld tweede, met drie punten uit twee wedstrijden. Partizan staat aan kop met zes punten.

AZ begon het duel als de underdog. Athletic Bilbao staat weliswaar slechts zeventiende in de Primera Division, maar de ploeg van trainer Ernesto Valverde was aan het begin van dit seizoen nog veel te sterk voor FC Barcelona in de strijd om de Spaanse Super Cup.

Valverde wijzigde zijn basisteam tegen AZ echter op tien plaatsen in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd tegen Real Sociedad (0-0). Het veredelde B-elftal deed echter zeker niet onder voor de A-keuze van AZ.

Coutinho

Beste man in de rommelige eerste helft was AZ-doelman Gino Coutinho. De 33-jarige keeper redde bekwaam op een reeks afstandsschoten van de bij vlagen soepel combinerende Basken. Ook door een inzet van dichtbij van Kike Sola liet Coutinho zich niet verrassen.

AZ had voor de rust aanzienlijk meer moeite om de twee spitsen Vincent Janssen en Muamer Tankovic in stelling te brengen. Te vaak koos de thuisploeg in de opbouw voor de lange bal, die meestal een prooi was voor de Spaanse defensie.

Na een halfuur was het onrustige AZ niettemin dicht bij de openingstreffer. Eerst knalde Ben Rienstra op de lat, waarna Janssen de bal voorlangs tikte.

Video: Winst volgens Van den Brom dankzij 'branie en vertrouwen

AZ stunt met zege op Athletic Bilbao
AZ stunt met zege op Athletic Bilbao

Henriksen

Ook na de pauze leek AZ weinig vat op de wedstrijd te krijgen. Toch kwam de thuisclub in de 55e minuut op voorsprong. Tankovic bediende de diepgaande Henriksen op maat, waarna de Noorse middenvelder met een technisch hoogstandje tot scoren kwam: 1-0.

Met drie snelle wissels hoopte coach Valverde de dreigende nederlaag af te wenden, maar AZ putte juist moed en energie uit de fraaie openingstreffer en ging vol overtuiging op jacht naar de 2-0.

Haps verdubbelde op gelukkige wijze de marge na ruim een uur spelen, maar met zijn van richting veranderde voorzet was het duel nog niet gespeeld. Meer dan een aansluitingstreffer van Aduriz leverde het Spaanse slotoffensief tot opluchting van Van den Brom echter niet op: 2-1.