PSV heeft dankzij een goal van Jürgen Locadia een moeizame zege op NEC geboekt. De spits kopte een kwartier voor tijd de 2-1 eindstand op het scorebord in het Philips Stadion.

Het matig spelende PSV was kort voor rust al op een 1-0 voorsprong gekomen via Luuk de Jong. Christian Santos maakte in de tweede helft uit een strafschop gelijk voor NEC, maar dat was niet genoeg om de thuisclub puntenverlies te bezorgen.

Door de winst komt PSV op een gedeelde derde plaats met PEC Zwolle, dat zondag nog wel bij Feyenoord op bezoek gaat. De achterstand op koploper Ajax, dat met 2-0 won van FC Groningen, blijft vijf punten.

Volgende week zondag treffen de Amsterdammers en de Eindhovenaren elkaar in de Arena, maar eerst speelt PSV nog voor de Champions League tegen CSKA Moskou.

Gemene overtreding

Vier dagen voor het duel in Moskou koos PSV-trainer Phillip Cocu ervoor om een aantal bankzitters speeltijd te geven. Stijn Schaars, Locadia en Simon Poulsen mochten starten en dat ging ten koste van Adam Maher, Maxime Lestienne en Joshua Brenet.

Bij NEC begon de van PSV overgenomen Marcel Ritzmaier in de basis en hij groeide tegen zijn oude club meteen uit tot de meest opvallende man van de eerste helft.

De 22-jarige Oostenrijker ontsnapte aan rood na een gemene overtreding op De Jong, die even hinkte maar wel verder kon. In positief opzicht liet Ritzmaier zich gelden met een aardig schot, een kansrijke kopbal en een fraaie beweging waarmee hij Poulsen aftroefde.

Overigens was Ritzmaier niet de enige NEC-speler die kansen kreeg. De bezoekers waren voor rust de sterkere ploeg in Eindhoven en waren ook met een inzet van Rens van Eijden tegen de paal dicht bij de openingstreffer.

Tegen de verhouding in was het kort voor rust aan de andere kant wel raak. Een schot van Locadia kwam via NEC-doelman Hannes Halldorsson bij De Jong, die simpel de 1-0 binnentikte.

Strafschop

Het doelpunt was zo ongeveer ook het laatste wapenfeit van de aanvoerder van PSV, want in de rust bleek hij door de schop van Ritzmaier toch te aangeslagen om door te gaan. Lestienne verving hem.

Een kwartier in de tweede helft kreeg PSV een nieuwe tegenslag te verwerken en dat mocht Santiago Arias zich aanrekenen. De Colombiaanse rechtsback veroorzaakte met een onnodige sliding op Anthony Limbombe een strafschop. Santos schoot vervolgens vanaf elf meter beheerst raak: 1-1.

Met die gelijke stand dreigde voor de landskampioen al het vierde puntenverlies van dit eredivisieseizoen. De thuisclub koos daarom de aanval en wist vooral via invaller Lestienne gevaar te stichten.

Een voorzet van de Belg kwam in de zeventigste minuut bij Locadia, die hard en gehaast over schoot. Niet veel later schoot Locadia in kansrijke positie voorlangs.

Bij de derde poging in korte tijd van de spits was het wel eindelijk raak. Uit een corner van Lestienne kopte Locadia de bevrijdende 2-1 binnen en voorkwam zo dat PSV met een slecht gevoel afreist naar Moskou.