Feyenoord heeft donderdagavond zonder veel moeite de derde ronde bereikt van het KNVB-bekertoernooi. De Rotterdammers waren in eigen huis met 3-0 te sterk voor PEC Zwolle, mede door twee doelpunten van Dirk Kuijt.

Feyenoord kwam in de eerste helft op voorsprong door een eigen doelpunt van Dirk Marcellis. Een kwartier na rust maakte Kuijt er 2-0 van. De 35-jarige aanvaller was de grote man aan de kant van de thuisploeg, want hij tekende twintig minuten voor tijd ook voor de derde treffer.

PEC Zwolle bereikte de afgelopen twee jaar nog de finale. De ploeg van trainer Ron Jans won de KNVB-beker in 2014 ten koste van Ajax en verloor vorig seizoen de finale van FC Groningen.

PEC moest het tegen Feyenoord stellen zonder Kevin Begois. De doelman zou in de basis beginnen, maar raakte geblesseerd tijdens de warming-up. Mickey van der Hart was zijn vervanger.

Video: Samenvatting Feyenoord-PEC Zwolle

Gustafson

Feyenoord, dat met debutant Simon Gustafson in de basis begon, kende een sterke start. De Rotterdammers waren ook enkele keren gevaarlijk voor het doel van PEC, maar echt grote kansen leverde dat niet op.

Na tien minuten spelen kwamen de bezoekers uit Zwolle beter in de wedstrijd. Wouter Marinus was dicht bij de openingstreffer, maar zijn volley werd goed gekeerd door Kenneth Vermeer.

Even later was het wel raak aan de andere kant. Marcellis tikte een voorzet van Karim El Ahmadi op knullige wijze met zijn borst in eigen doel: 1-0. Ook doelman Van der Hart ging niet helemaal vrijuit bij de openingstreffer.

Het bleef vervolgens lang op en neer gaan, al kregen beide ploegen aan het einde van de eerste helft nog een grote kans om te scoren. Zo zag Bart van Hintum zijn vrije trap uit de korte hoek getikt worden en raakte Kuijt de lat met een kopbal.

Kuijt

In de tweede helft kwam het doelpunt van Kuijt er alsnog. Eerst was Feyenoord nog gevaarlijk via een afstandsschot van Sven van Beek die werd gepakt door Van der Hart, maar een minuut later hielp Bram van Polen de thuisploeg in het zadel met een slechte terugspeelbal. 

Michiel Kramer onderschepte de bal en gaf voor op Kuijt die simpel kon binnentikken: 2-0. Vlak daarna stond ook Feyenoord matig te verdedigen en had Queensy Menig de aansluitingstreffer moeten maken, maar de huurling van Ajax schoot recht op Vermeer af aan de rand van het strafschopgebied. 

Het verzet van PEC was daarna wel gebroken. Het slotakkoord was wederom voor Kuijt, één van de betere spelers aan de kant van Feyenoord. De oud-international van Oranje, die even daarvoor wederom de lat had geraakt met een kopbal, gooide het duel twintig minuten voor tijd in het slot via een rebound: 3-0. 

Feyenoord kreeg in de slotfase nog kansen om de score verder uit te breiden, maar het bleef bij 3-0. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst speelt zondagmiddag wederom in De Kuip tegen PEC, maar dan in competitieverband. 

Helmond Sport

Helmond Sport bereikte eerder op de avond de derde ronde ten koste van RKC. In Waalwijk werd het 2-1. 

Regino Cicilia tekende namens RKC na 37 minuten spelen voor de openingstreffer. De 21-jarige aanvaller profiteerde van een verkeerde terugspeelbal van Aleksandr Bjelica op doelman Wouter van der Steen. Vlak voor rust trok Carlo de Reuver de stand weer gelijk uit een vrije trap van Bjelica. 

Daar bleef het ook lang bij, tot tien minuten voor tijd. Roel van de Sande schoot knap raak uit een afstandsschot en hielp de bezoekers zo aan een plek in de derde ronde.

Beide ploegen komen uit in de Jupiler League. Helmond Sport staat dertiende met acht punten uit zeven wedstrijden. Nummer zestien RKC heeft twee punten minder, maar ook een duel minder gespeeld dan Helmond Sport. 

Bekijk alle uitslagen in de KNVB-beker