De KNVB heeft Arjan van der Laan donderdag aangesteld als nieuwe bondscoach van de voetbalsters. De voormalig middenvelder volgt Roger Reijners op.

Van der Laan, die overkomt van topklasser FC Lisse, gaat per 1 oktober aan de slag en moet Oranje naar succes leiden op het EK van 2017 in eigen land.

"Van der Laan is een talentvolle coach en heeft de ambities die wij zoeken", zegt Minke Booij, manager vrouwenvoetbal van de KNVB.

"Als coach heeft hij de vastberadenheid en energie om te gaan voor het hoogst haalbare en de wil om zichzelf elke dag te ontwikkelen. Bovendien brengt hij goede ervaring met zich mee vanuit het topvoetbal."

Top vijf Europa

De 45-jarige Van der Laan speelde 423 duels in het betaald voetbal voor Sparta, FC Twente, ADO Den Haag en FC Dordrecht. De Zuid-Hollander was voor zijn periode bij Lisse, waar hij bezig was aan zijn eerste seizoen, coach van de beloften bij Sparta en assistent bij de hoofdmacht.

"Het is een eer om als bondscoach aan de slag te gaan. De KNVB heeft de ambitie om structureel aanwezig te zijn op eindtoernooien en uiteindelijk toe te werken naar een plek bij de top vijf van Europa."

"Het is fantastisch om daaraan te mogen bijdragen en ik kijk uit naar het eerste moment dat ik met het team op het trainingsveld sta."

De eerste klus voor Van der Laan is het olympisch kwalificatietoernooi in maart waarbij de voetbalsters zich, eveneens in eigen land, kunnen plaatsen voor de Spelen van Rio de Janeiro. Dat lukte afgelopen zomer niet bij het WK-debuut van de Oranjevrouwen in Canada, waar ze strandden in de achtste finale.

Reijners, die de voetbalvrouwen sinds november 2010 onder zijn hoede had, vertrok na het WK. De Limburger werd tijdelijk opgevolgd door zijn assistent Sarina Wiegman. Die loodste de Oranjevrouwen vorige week naar een 8-0 oefenzege op Wit-Rusland.