De KNVB heeft er geen moeite mee dat Marco van Basten zich kritisch heeft uitgelaten over het beleid van Ajax.

"Marco is bij ons parttime in dienst als assistent-bondsoach en is daarnaast columnist. In die laatste functie is hij vrij om te schrijven wat hij wil over wie hij wil", aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegen De Telegraaf.

"De KNVB is geen politbureau. Het zijn twee gescheiden werelden. Hij heeft zijn kritiek niet als assistent-bondscoach geuit."

Johan Cruijff, op wie de aanval van Van Basten in VI gericht was, zei woensdag het niet verstandig te vinden om als werknemer van de KNVB zo kritisch te zijn op Ajax. Van Oostveen vindt die vraag niet relevant.

"Het is zijn keuze en daarin leg ik hem geen beperkingen op. Nee, ook niet als er twee finales voor Oranje voor de deur staan. Daar gaat Marco zelf over."

Van Basten veegde woensdag in zijn column de vloer aan met de Cruijff-revolutie bij Ajax. "Het is één grote komedie die alleen maar om macht ging. Het is een fabeltjeskrant en niemand die er wat van zegt."

Ajax-trainer Frank de Boer liet na het bekerduel met De Graafschap weten zich niet te kunnen vinden in de kritiek van Van Basten.