John Heitinga glimlachte donderdag van oor tot oor na afloop van het bekerduel van Ajax met De Graafschap (2-0).

"Dit waren heel bijzondere tien minuten", zei de 87-voudig international, die drie minuten na zijn invalbeurt de 2-0 binnen kopte. "Het was niet echt een bewuste kopbal, maar ik kopte wel mooi raak."

Heitinga genoot van de massale steun van de Ajax-aanhang, die constant zijn naam scandeerde in de Arena. "Het is prachtig als al die mensen iedere wedstrijd mijn naam zingen."

"Dat doet me echt heel veel. Maar ik ben hier vooral om te voetballen. Dus het mooiste is dat ik vanavond mijn eerste officiële minuten mocht maken."

De 31-jarige verdediger maakte pas voor de eerste keer sinds zijn terugkeer in Amsterdam officiële speelminuten en beseft dat hij niet kan rekenen op een basisplek. "Nee, ik ga er niet van uit dat ik zaterdag tegen FC Groningen mag beginnen."

"De ploeg doet het goed en houdt bijna iedere wedstrijd de nul. Ik moet er gewoon staan als de trainer mij nodig heeft. Zoals nu tegen De Graafschap. Daar blijf ik hard voor trainen. Maar dat het publiek me zo steunt, dat doet me echt veel."

Video: Reactie Heitinga

Heitinga: 'Dit is met geen pen te beschrijven'
Heitinga: 'Dit is met geen pen te beschrijven'

Cultheld

Heitinga is niet bang dat hij het hele seizoen als cultheld gaat meemaken. "Nee hoor, ik snap de humor bij de fans wel. Natuurlijk is het lachen als ze mijn naam zingen en ik dan scoor. Dan is het leuk dat ze me ook nog man van de wedstrijd maken. Het was een prachtige avond voor mij en ik hoop snel meer te kunnen laten zien."

De verdediger keerde afgelopen zomer na zeven jaar terug bij Ajax. In de zomer van 2008 vertrok Heitinga naar Atletico Madrid, dat hij na één seizoen verruilde voor Everton. Na viereneenhalf jaar verkaste de rechtspoot naar Fulham, om een halfjaar later bij Hertha BSC te tekenen.

Video: Samenvatting Ajax-De Graafschap

Samenvatting Ajax-De Graafschap
Samenvatting Ajax-De Graafschap