Ook de Venezolaan Rafael Esquivel mag van de Zwitserse justitie worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De 69-jarige Esquivel is een van de zeven FIFA-officials die in mei van dit jaar werden opgepakt in Zürich. Dat gebeurde op verzoek van de VS, die graag willen dat de verdachten naar Amerika komen.

Hij wordt verdacht van het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen. In ruil zou hij de verkoop van marketingrechten voor de Copa América in 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023 hebben beïnvloed.

Esquivel was president van de Venezolaanse voetbalbond en bestuurder bij de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL.

Vorig week keurden de Zwitsers de uitlevering van Uruguayaan Eugenio Figueredo al goed. Ook hij is verdachte in het grote omkoopschandaal bij de wereldvoetbalbond. Beide mannen kunnen in beroep gaan tegen het besluit, waarna mogelijk een lange juridische procedure volgt.

Veertien verdachten

De Zwitserse politie lichtte op 27 mei in totaal zeven officials van de FIFA van hun bed in Zürich, kort voor het begin van het congres van de wereldvoetbalbond in die stad.

In totaal verdenkt de Amerikaanse justitie veertien mensen van betrokkenheid bij het omkoopschandaal bij de bond.

In juli ging de eerste FIFA-bobo, Jeffrey Webb, akkoord met zijn uitlevering aan de VS. Vorige maand stemde Nicaraguaan Julio Rocha al toe in zijn uitlevering aan Nicaragua.