Johan Cruijff vindt het onverstandig dat Marco van Basten in zijn column in Voetbal International kritiek heeft geleverd op de revolutie die hij heeft ontketend bij Ajax. 

"Ik denk niet dat het verstandig is dat een assistent-bondscoach kritiek levert op een van de clubs", aldus Cruijff woensdag tegen de NOS.

"Ik kan het ook niet zo goed plaatsen. Van Basten was als voetballer extreem competitief. Misschien doet hij het omdat hij iets wil bereiken. Voor een omslag wil zorgen."

"Marco is nu zes jaar of acht jaar trainer, schat ik. Maar vandaag de dag worden die prestaties niet geleverd. Wie moet er dan wat aan doen? Ik, mijn plan of de trainers van nu?"

Overigens heeft Cruijff de column van Van Basten, die woensdag in VI verscheen, nog niet gelezen. "Maar ik heb er wel het een en ander van meegekregen. Ik ga er niet naar op zoek, maar zal hem vast nog wel ergens tegenkomen."

De 50-jarige assistent-bondscoach haalde in de column hard uit naar de man die in de jaren tachtig zijn ploeggenoot en trainer was bij Ajax en nu al enkele jaren bezig is de Amsterdamse club als adviseur naar zijn idee te hervormen, de zogenoemde Cruijff-revolutie.

Geen positie

Volgens Van Basten is die revolutie "één grote komedie" en draait het louter om macht. Cruijff bestrijdt dat.

"Het draait juist helemaal niet om macht, want ik heb geen enkele positie bij Ajax. Ik woon in het buitenland en kan dus moeilijk allerlei dingen hier naar me toe trekken."

De 68-jarige Cruijff heeft al sinds hij in 2012 opstapte als lid van de rvc geen officiële functie meer bij Ajax. Wel posteerde de drievoudig winaar van de Gouden Bal veel oud-spelers op leidinggevende functies. Hij wil bovendien dat de club zich focust op eigen talent in plaats van grote aankopen. 

"We zijn een nieuwe weg ingeslagen, met allerlei sporters. En daarbij zijn ongetwijfeld fouten gemaakt. Ook door mij. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Iedereen maakt fouten. Goede oud-voetballers vonden het moeilijk om met elkaar te communiceren en te vergaderen. Dat zijn ze niet gewend. Daar moet de directie dus toezicht op houden."

"Maar als je kijkt wat er de laatste drie, vier, vijf jaar jaar allemaal is doorgekomen, dan kun je niet zeggen dat de opleiding nu niet werkt."