Marco van Basten verwijt Johan Cruijff dat het hem alleen om macht gaat bij Ajax. De assistent-bondscoach van Oranje ziet ook geen resultaat van de revolutie die de oud-topvoetballer vijf jaar geleden begon bij de Amsterdamse club.

"Het zijn mooie verhalen, maar het ei van Columbus zit er niet bij", schrijft Van Basten woensdag in zijn column in Voetbal International.

"In de tussentijd zijn Rik van den Boog, Steven ten Have, Uri Coronel, Louis van Gaal, Danny Blind, Edgar Davids, Jan Olde Riekerink, de medische staf en diverse oud-voetballers die jeugdtrainer waren opgeknoopt door Cruijff en De Telegraaf. In die strijd is er keihard op de man gespeeld. Waar het uiteindelijk dus om ging, is macht."

Volgens Van Basten laat Ajax zich in die machtsstrijd gebruiken. "En waarschijnlijk hebben ze dat niet door. Dennis Bergkamp werd naar voren geduwd en vele oud-voetballers moesten jeugdtrainer worden. Een flink aantal is alweer verdwenen. Het hele verhaal is een fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt."

Van der Sar

Van Basten vindt bovendien dat Cruijff zijn verantwoordelijkheid ontloopt. De 68-jarige Cruijff heeft geen officiële functie bij Ajax en schoof oud-ploeggenoot Tscheu La Ling naar voren als adviseur. 

"Johan heeft de macht, maar komt zelden bij Ajax en lijkt steeds meer afstand te willen bewaren. En nu moet Tscheu La Ling het opeens gaan doen. Vroeger wilden ze nog niet eens samen een broodje eten, maar ook Ling is weer een vriendje van een vriendje."

De 50-jarige Van Basten, die in het seizoen 2008/2009 trainer was van Ajax, heeft ook weinig vertrouwen in Edwin van der Sar. De oud-doelman is directeur marketing bij de Amsterdammers en zal doorgroeien naar de functie van algemeen directeur.

"Edwin van der Sar is een prima gozer. Goede keeper geweest. Leergierig. Maar om algemeen directeur van Ajax te worden, lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig. Ajax is nota bene een beursgenoteerd bedrijf. Dat Edwin een cursus aan de Cruyff University heeft gevolgd, is schijnbaar nu al voldoende voor zo’n zware functie."

Eerste elftal

Van Basten verwacht dan ook niet dat de door Cruijff geïnitieerde veranderingen binnen de club zullen leiden tot betere prestaties op het veld. Laat staan dat Ajax weer een rol gaat spelen in Europa.

"We zijn nu vijf jaar verder en ik heb er nog niet zo veel van gezien. Ajax stopt veel geld in de jeugd. Maar ik begrijp niet waarom sommige beleidsbepalers zichzelf zo nadrukkelijk op de borst kloppen. Viktor Fischer komt uit Denemarken, Arek Milik uit Polen. Anwar El Ghazi halen ze bij Sparta vandaan, Daley Sinkgraven bij Heerenveen en Riechedly Bazoer bij PSV. 

"Dat is de verdienste van de jeugdscouting, niet van de opleiders. Jairo Riedewald, Joël Veltman en Kenny Tete komen echt uit de Ajax-school voort. Dat zijn drie verdedigers. En dan ben je d’r wel."

Van Basten laat verder weten dat zijn kritiek op Cruijff niet nieuw is. De twee oud-topspelers, die jarenlang een goede band hadden, kwamen al eerder in aanvaring met elkaar. 

"Ik heb Johan in mijn hoofd zitten als een hartstikke leuke vent. Warm, gezellig, ik kwam bij hem thuis. Maar toen wij jaren geleden een akkefietje kregen over de wijze waarop Ajax bestuurd moet worden, ging hij echt vol in de aanval. Hij werd fel en onredelijk. Toen zijn we uit elkaar gegaan. 'Jij komt er nog wel achter', zei Johan. Nou, ik heb een paar jaar gewacht en ik weet nog steeds niet wat hij bedoelde.''