Marco van Basten heeft zich fel uitgesproken tegen de veranderingen die Johan Cruijff doorvoert bij Ajax. 

De huidige assistent-bondscoach van Oranje, die in het seizoen 2008/2009 trainer was in Amsterdam en in de jaren tachtig speelde onder toenmalig Ajax-trainer Cruijff, vindt het onbegrijpelijk dat de meeste mensen binnen Ajax de lijn van de oud-topspeler klakkeloos volgen.

"Het Plan Cruijff is één grote komedie", zegt Van Basten in zijn column in Voetbal International. "Het hele verhaal is een fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt."

De column van Van Basten verschijnt woensdag in het magazine, maar een stukje van de tekst werd dinsdag al gepubliceerd.

De 68-jarige Cruijff is al enkele jaren bezig de Amsterdamse club als adviseur naar zijn idee te hervormen, de zogenoemde Cruijff-revolutie.

Cruijff posteerde veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de club zich focust op eigen talent in plaats van grote aankopen. Zelf heeft hij geen officiële functie meer nadat hij in 2012 opstapte als lid van de rvc.

Adviesraad

Van Basten koesterde lang een warme band met Cruijff. Dat veranderde in 2008 al een beetje toen Van Basten als hoofdtrainer van Ajax niet wilde meewerken aan drastische hervormingsplannen van Cruijff voor de jeugdopleiding van Ajax.

Drie jaar later stond Van Basten op het punt directeur voetbalzaken van Ajax te worden. De oud-spits trok zich echter terug nadat Cruijff een adviesraad wilde instellen die zich over Van Basten moest ontfermen.

"In principe was het bijna rond", vertelde de huidige assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal destijds. "Alleen kwam Cruijff toen met zijn befaamde adviesraad om de hoek. Daardoor stond ik plotseling midden tussen mensen die niet wilden samenwerken. Dat functioneert niet voor mij. Dan houd ik het voor gezien."