Bondscoach Danny Blind heeft nog een klein beetje hoop dat Stefan de Vrij toch kan meespelen in de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober).

Zijn club Lazio meldde maandag dat de verdediger, die kampt met een knieblessure, pas na de interlandperiode wordt terugverwacht.

"Als het zo is, kan dat er ook nog wel bij", zegt Blind dinsdag in De Telegraaf. "Ik heb vorige week nog contact met Stefan gehad en wist dat hij afgelopen weekeinde niet zou spelen. Zijn rentree zou minimaal worden uitgesteld tot in de loop van volgende week."

De 23-jarige De Vrij liep de blessure begin deze maand op in de interland tegen Turkije, die door Oranje met 3-0 verloren werd. Volgens Lazio had de oud-Feyenoorder niet had mogen spelen in Konya, omdat hij al last had van zijn knie.

Geen risico

Blind bestrijdt dat de medische staf van Oranje te veel risico heeft genomen. "Je kijkt sec naar wat de mogelijkheden zijn. En in overleg met de speler en de medische staf maak je een verantwoorde keuze." 

"Maar ik snap dat Lazio baalt. Daarvoor was Stefan al geblesseerd en nu dus weer. Het is voor een club niet leuk als hij van de ene in de andere blessure valt."

Oranje, dat vierde staat in groep A, moet volgende maand winnen van Kazachstan en Tsjechie om kans te maken op het EK volgend jaar in Frankrijk.

Nummer drie Turkije moet bij twee Nederlandse zeges minimaal vier punten halen in de laatste twee wedstrijden om zich ten koste van Oranje te plaatsen voor de play-offs. Turkije speelt nog thuis tegen IJsland en uit tegen Tsjechië.