FC Groningen heeft zondag in de eredivisie thuis met 2-0 gewonnen van AZ. Vitesse was in Arnhem met 3-0 te sterk voor De Graafschap.

De Groningers poetsten de 3-0 nederlaag tegen Olympique Marseille in de Europa League weg door doelpunten van Bryan Linssen en Mimoun Mahi.

AZ, dat donderdag Europees met 3-2 verloor van Partizan Belgrado, was in de tweede helft beter. De Alkmaarders waren echter aanvallend niet scherp genoeg.

Groningen stijgt door de zege naar de achtste plaats op de ranglijst. AZ staat teleurstellend veertiende met slechts vijf punten uit zes duels.

Aanvalsdrang

De thuisploeg speelde tegen AZ met veel aanvalsdrang en dwong met een gevarieerde en snelle opbouw ook de nodige kansen af. Hedwiges Maduro en Bryan Linssen konden echter niet tot scoren komen.

Na een halfuur nam FC Groningen alsnog een verdiende voorsprong. Na een fraaie dieptepass van Maduro kwam de bal via diverse tussenstations voor de voeten van Linssen, die koelbloedig raak schoot (1-0).

Van AZ ging voor de rust amper dreiging uit. Trainer John van den Brom had na de nederlaag donderdag in Belgrado vier wissels in zijn basisteam aangebracht. De wijzigingen zorgden niet voor enige verbetering.

De aangeslagen Hoesen keerde na de rust niet terug bij FC Groningen. Met 'supersub' Mahi hoopte Van de Looi het duel snel te beslissen. AZ speelde echter met wat meer bezieling dan in de eerste helft, waardoor het Groningse overwicht verdween.

In de 57e minuut miste Michael de Leeuw niettemin een open kans, na een fout van doelman Sergio Rochet. In de spannende slotfase verzuimden invaller Robert Mühren namens het aandringende AZ en opnieuw De Leeuw te scoren. Diep in blessuretijd besliste Mahi het duel met zijn vierde treffer als invaller: 2-0.

Snel beslist

Vitesse-De Graafschap was binnen 21 minuten al beslist door goals van Guram Kashia en Valeri Qazaisjvili. Milot Rashica maakte er in de 73e minuut nog 3-0 van. Vitesse is de de huidige nummer zeven van Nederland. De Graafschap staat nog steeds puntloos onderaan.

De Doetinchemmers hadden weinig in te brengen in de Gelredome. De defensie van de 'Superboeren' werd al na vijf minuten gepasseerd. Aanvoerder Kashia kopte een hoekschop van Lewis Baker fraai over doelman Hidde Jurjus in de verre hoek: 1-0.

De Georgiër vierde zijn treffer met een saluut aan enkele Britse veteranen, die in het stadion aanwezig waren vanwege het jaarlijkse Airborne-duel. Zij zagen Vitesse een kwartier later op 2-0 komen. Rechtsback Kevin Diks, die even later geblesseerd uitviel, stuurde basisdebutant Dominic Solanke de diepte in.

De jonge Engelse spits stelde vervolgens Qazaisjvili in staat om de tweede treffer binnen te schuiven. De Braziliaan Nathan had er nog voor rust 3-0 van moeten maken, maar faalde twee keer.

Terugspeelbal

Na rust beet De Graafschap pas een beetje van zich af. Zo had Cas Peters vlak na de hervatting eigenlijk de 2-1 moeten maken, maar de aanvaller kopte de bal niet goed genoeg naar de hoek. Doelman Eloy Room kon daardoor redden. De gasten waren er een kwartier voor tijd zelf debet aan dat Rashica de 3-0 kon maken.

Verdediger Robin Pröpper dacht rustig over een terugspeelbal heen te kunnen stappen, maar had niet gezien dat de Albanees in zijn rug zat. De aanvaller dribbelde om Jurjus heen en tikte daarna eenvoudig het derde Arnhemse doelpunt binnen.

In het slot had Nathan Kabasele de Doetinchemse eer kunnen redden. De Belg, die voor rust goed wegkwam toen hij geen kaart kreeg nadat hij Diks sloeg, stuitte op Room. Daardoor blijft zijn ploeg tot nu toe op twee treffers staan.