De UEFA ontkent dat er binnen de voetbalwereld sprake is van stelselmatig gebruik van stimulerende middelen.

Dat zegt de Europese voetbalbond in reactie op een onderzoek van de Duitse voetbalzender ARD en de Engelse krant The Sunday Times.

Die media brachten zaterdag naar buiten dat 7,7 procent van de 879 spelers die tussen 2008 en 2013 actief waren in de Champions League en Europa League een hoog testosterongehalte in de urine hadden.

"Dit onderzoek levert geen bewijs voor mogelijk dopinggebruik. Er zijn ook geen B-stalen getest, wat wel moet volgens de WADA-procedures", stelt de UEFA in een reactie aan de BBC.

Anoniem

Een hoog testosterongehalte zou kunnen duiden op het gebruik van spierversterkende anabole steroïden. Consequenties voor de bewuste spelers, van wie in totaal meer dan 4000 stalen opnieuw werden getest, zijn er niet. De tests zijn anoniem.

De meningen over het onderzoek lopen uiteen. De Duitse sportwetenschapper Perikles Simon stelt dat de opvallende waarden niet per se door doping worden veroorzaakt.

De Britse dopingjager Julien Baker maakt zich wel zorgen: ''Als de resultaten kloppen is dat alarmerend. Dat toont aan dat in grote Europese competities sprake is van steroïdenmisbruik.''