Ajax heeft Heracles Almelo zondag verdreven van de koppositie in de eredivisie. De Amsterdammers wonnen met 2-0 bij Excelsior.

Anwar El Ghazi maakte in de 34e minuut zijn zevende competitiedoelpunt na een solo door de Rotterdamse defensie.

Arek Milik, die terugkeerde in de basis, zorgde acht minuten later voor de tweede treffer. De Pool schoot de bal met rechts via de handen van doelman Filip Kurto in de bovenhoek.

Ajax heeft na zes speelrondes zestien punten verzameld. Heracles, dat zaterdagavond verrassend won van landskampioen PSV, volgt op een punt. PEC Zwolle is de nummer drie met een achterstand van twee punten.

Door de winst op Woudestein profiteerde Ajax optimaal van de nederlaag van PSV en het gelijkspel van Feyenoord bij Roda JC. De Eindhovenaren staan vijf punten achter op de koploper en Feyenoord geeft drie punten toe. PSV gaat over twee weken op bezoek bij Ajax.

Blunder

Vóór het openingsdoelpunt ging er veel fout bij Ajax. Jairo Riedewald schoot de bal een paar keer uit het smalle speelveld en El Ghazi trapte de bal na een vrije trap zelfs uit het kleine stadion. Sommige combinaties mislukten ook omdat de bal niet lekker rolde over het stroeve kunstgras.

In tegenstelling tot FC Twente vorige week en Celtic afgelopen donderdag miste Excelsior de kwaliteit om de gebreken in het Amsterdamse spel af te straffen. Dat had waarschijnlijk ook te maken met de afwezigheid van de geschorste Tom van Weert en Sander Fischer.

Excelsior maakte het Ajax nauwelijks moeilijk. De blunderende doelman Kurto hielp de bezoekers vlak voor rust zelfs een handje door een schot van Milik in zijn eigen doel te stompen. De Pool startte weer op zijn vertrouwde positie centraal in de aanval, nadat hij tegen Celtic was gepasseerd.

Drie dagen na de zware wedstrijd tegen de Schotten kon Ajax zich kennelijk niet meer motiveren voor een goede tweede helft. Tot ergernis van coach Frank de Boer speelde zijn ploeg de wedstrijd die al lang geen echte wedstrijd meer was rustig uit.