Feyenoord heeft zondag punten verspeeld in de eredivisie. De Rotterdammers kwamen bij Roda JC niet verder dan 1-1.

Michiel Kramer bezorgde de bezoekers in de twintigste minuut een voorsprong door een voorzet van Rick Karsdorp knap binnen te koppen.

Hicham Faik maakte zeven minuten later gelijk. De middenvelder schoot een vrije trap op prachtige wijze over doelman Kenneth Vermeer in de bovenhoek.

Feyenoord blijft door het gelijkspel vierde in de eredivisie met dertien punten uit zes wedstrijden. Roda is de nummer zes met elf punten.

Van der Heijden

Het team van coach Giovanni van Bronckhorst kreeg in Kerkrade maar geen vat op Roda JC, in een wedstrijd die de hele tijd op en neer golfde. De twee snelle aanvallers van de thuisclub, Edwin Gyasi en debutant Richmond Boakye, bezorgden de Rotterdamse defensie constant problemen.

Met name Jan-Arie van der Heijden liet zich keer op keer in de luren leggen. De centrumverdediger werd, met geel op zak, door Van Bronckhorst na een uur uit zijn lijden verlost. Boakye had even daarvoor een open kans gekregen na een mislukte terugspeelbal op doelman Kenneth Vermeer. De Ghanese nieuweling schoof de bal veel te gehaast voorlangs.

De Rotterdamse bezoekers namen in de levendige eerste helft de leiding via Kramer, de spits die voor de tweede keer op rij in de basis mocht beginnen. Kramer kopte in de twintigste minuut een afgemeten voorzet van Karsdorp in de hoek langs keeper Benjamin van Leer: 0-1.

Lang kon Feyenoord niet genieten van die voorsprong. Faik krulde zeven minuten later een vrije trap over de muur én over de ver voor zijn doel staande Vermeer in de hoek (1-1).

Lat

Geheel in lijn met de voorgaande weken wist Feyenoord de wedstrijd opnieuw niet naar zijn hand te zetten. Ondanks alle creativiteit in de ploeg ontbrak het bij de Rotterdammers aan ideeën om Roda JC stuk te spelen.

Eljero Elia, die na een rumoerige week door zijn rode kaart bij Jong Feyenoord voor het eerst in de basis mocht beginnen, kon zich ook niet onderscheiden. De vleugelspits raakte één keer met een boogbal de lat boven Van Leer, maar was verder ongelukkig in zijn acties.

Het Rotterdamse slotoffensief, met drie verse krachten, leverde amper kansen op. Aanvoerder Dirk Kuijt raakte in blessuretijd nog wel de lat. Met een gelijkspel kregen beide ploegen waar ze recht op hadden.

Het duel in het Parkstad Limburg Stadion werd vooraf gegaan door een eerbetoon van Roda aan Dick Nanninga. De clubicoon, vooral bekend van zijn doelpunt voor Oranje in de WK-finale van 1978, overleed in juli.