NEC heeft vrijdag de derde competitiezege van het seizoen geboekt. De Nijmegenaren waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor sc Heerenveen.

Christian Santos was met twee treffers de gevierde man aan de kant van NEC. De Duits-Venezolaanse aanvaller scoorde in de achttiende en 74e minuut.

NEC kwam door de overwinning op tien punten uit zes duels. De ploeg van trainer Ernest Faber, vorig jaar nog uitkomend in de Jupiler League, bezet knap de zevende plaats in de eredivisie.

Heerenveen bleef steken op de elfde plaats. De Friezen hebben vooralsnog slechts zes punten bij elkaar gesprokkeld en wisten alleen in de openingsspeelronde te winnen.

Kansen

NEC liet de bal vaak aan de gasten, maar kwam in de omschakeling regelmatig tot aardige kansen. Zo had clubtopscorer Navarone Foor, verantwoordelijk voor de enige twee doelpunten die NEC tot vrijdag maakte, al na vijftien minuten kunnen scoren. Hij kopte net over na een voorzet van rechtsback Todd Kane.

Vlak daarna was het wel raak, toen Santos scoorde na slecht verdedigen van Heerenveen. De Venezolaan kreeg de bal zo voor de voeten na een actie van Lucas Woudenberg en liet doelman Erwin Mulder met een schuiver kansloos (1-0). Diezelfde keeper voorkwam na een half uur de 2-0, door een vrije trap van Marcel Ritzmaier te keren.

Trainer Dwight Lodeweges van Heerenveen was het slappe spel van zijn ploeg al snel zat. De coach greep in de 37e minuut resoluut in door spits Henk Veerman en linksback Caner Cavlan naar de kant te halen. Maar ook met hun vervangers Tarik Kada en Kenny Otigba kwam Heerenveen amper tot grote kansen.

Paal

Het was juist NEC dat na een uur spelen de voorsprong had moeten verdubbelen. Een kopbal van Anthony Limbombe strandde op een verdediger, waarna Santos de bal tegen de paal werkte.

Diezelfde Santos maakte tien minuten later wel de 2-0. Hij stond op de goede plek om de bal binnen te tikken, nadat Foor uit een hoekschop de paal had geraakt. Toch had het er voor NEC nog zomaar anders uit kunnen zien. De thuisploeg ontsnapte vlak voor de 2-0 aan de gelijkmaker.

De bal had namelijk best op de stip gekund, toen Foor in het strafschopgebied nogal wild ingleed op Luciano Slagveer. Arbiter Allard Lindhout oordeelde dat de Friese spits veel te gretig naar het gras dook en bestrafte hem met een gele kaart.