Manchester United-trainer Louis van Gaal kan zondag in de uitwedstrijd tegen Southampton weer beschikken over aanvoerder Wayne Rooney.

"Rooney is fit genoeg om te spelen" zei Van Gaal vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. De 30-jarige international miste de laatste twee wedstrijden vanwege een lichte hamstringblessure.

Zonder Rooney wonnen de 'Mancunians' zaterdag in de competitie met 3-1 van Liverpool, maar drie dagen later ging de ploeg van Van Gaal in de Champions League onderuit bij PSV (2-1).

Luke Shaw liep in de wedstrijd in Eindhoven een dubbele beenbreuk op en ligt nog in het ziekenhuis in Geldrop. Van Gaal vertelde dat hij wel al contact heeft gehad met de 20-jarige linksback.

"Ik heb Luke donderdagavond gebeld. Hij klonk sterk en daar ben ik ongelooflijk blij mee. Het is een goed signaal. Maar hij beseft ook dat hij een lange revalidatie voor de boeg heeft. Gelukkig is de tweede operatie goed verlopen en kan hij zaterdag misschien al terugkeren in Manchester."

"Het zal wel lastig worden om hem te vervangen, maar met Daley Blind, Ashley Young en Marcos Rojo hebben we wel een paar opties."

Koeman

Meevaller voor Van Gaal is dat Phil Jones de training heeft hervat na weken van afwezigheid vanwege een lichte vorm van trombose. Het duel van zondag met Southampton komt nog te vroeg voor de verdediger.

Van Gaal en United treffen met Southampton de nummer elf van de Premier League. De ploeg van trainer Ronald Koeman kent daarmee geen sterke start van het seizoen. "Maar ze hebben wel een sterke ploeg", weet Van Gaal. "Southampton hoort hoger te staan dan de elfde plek."

Southampton is volgens Koeman nog een beetje zoekende. "We hebben nu drie clean sheets op rij, waar ik heel tevreden over ben. Maar aanvallend moeten we meer doen. We houden geloof in onze speelstijl. We willen goed en attractief voetbal spelen, maar in het veld moeten we soms nog wat aan elkaar wennen."

Koeman is onder de indruk van United-aanvaller Memphis Depay. "Hij is misschien wel hun gevaarlijkste man op dit moment. En ook Anthony Martial haalde dinsdag een hoog niveau. Maar deze wedstrijd is ook een mooie gelegenheid voor ons om te laten zien wat we in onze mars hebben. We hebben de kwaliteiten en we creëren kansen."

Over Van Gaal wilde Koeman niet al te veel kwijt. "Het gaat tussen de clubs Southampton en Manchester United, niet tussen de managers Ronald Koeman en Louis van Gaal. We gaan als collega's professioneel met elkaar om."