Ajax-coach Frank de Boer baalde donderdagavond van de defensieve fouten in het Europa League-duel met Celtic (2-2), maar hij is niet van plan om daarom spelers uit zijn elftal te halen voor de competitiewedstrijd van zondag tegen Excelsior.

"Ik zal niet zomaar iemand na één of twee fouten slachtofferen", zegt De Boer vrijdag op de clubsite. "Pas als het structureel wordt, dan zal ik ingrijpen. Daar heb ik nu geen reden voor."

De oud-international hield wel een lange nabespreking na de teleurstellende remise in de Arena. "We zijn een lerende organisatie, vooral met een jonge ploeg. Je haalt goede momenten terug, maar ook dingen die beter kunnen en moeten. Ik vind niet dat we niet geconcentreerd zijn geweest. Je moet op bepaalde momenten weten wat er wordt gevraagd."

De Boer heeft zijn spelers ook op het hart gedrukt dat ze niet minder scherp mogen zijn tegen Excelsior, ook al volgt het uitduel met de nummer veertien van de eredivisie minder dan drie dagen na het treffen met Celtic.

"Als wij onze zaakjes op orde hebben, moeten we Excelsior onder controle kunnen houden. Maar het is tweeënhalve dag na een Europese wedstrijd. Dat is vaak op mentaal gebied het zwaarst, omdat de wedstrijd tegen Celtic veel spanning opeiste."

"We hameren er als staf continu op dat de spelers bij de les moeten zijn en ik heb het idee dat de spelers het wel beseffen. Als je één keer de teugels laat vieren, krijg je vaak direct de deksel op de neus."

Teleurstellen

De Boer was tevreden over het optreden van debutant Amin Younes tegen Celtic. De Duitse vleugelspeler geeft de trainer nog meer keuzemogelijkheden. "Dat is heerlijk als trainer zijnde, al is het ook lastig om keuzes te maken en mensen te moeten teleurstellen."

"Ik ben met iedereen goede vrienden en zou iedereen minuten willen geven. Maar ik kijk naar wat het beste is voor het team, en handel niet emotioneel. Ik ga niet iemand minuten geven omdat het zo'n lieve jongen is."

Vorig seizoen had Ajax alle moeite op Woudestein. Late goals van invallers Mike van der Hoorn en Richairo Zivkovic bezorgden de Amsterdammers een 2-0 zege.

Fischer

Excelsior mist met aanvoerder Sander Fischer en spits Tom van Weert twee belangrijke krachten. Nigel Hasselbaink speelt daardoor voorin, terwijl Kevin van Diermen achterin op een basisplaats mag rekenen.

Coach Alfons Groenendijk verklapte ook dat Yoëll van Nieff gaat spelen. "Het zal niet makkelijk zijn, maar ik zie het toch vooral als een uitdaging'', zei Groenendijk. "We zijn thuis nog ongeslagen, dat moet ons een goed gevoel geven.''

Excelsior-Ajax begint zondagmiddag om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter Kevin Blom.