Trainer Peter Bosz van Vitesse kan zondag in de Gelderse derby tegen De Graafschap beschikken over een fitte selectie beschikken. AZ weet nog niet of het op bezoek bij FC Groningen kan beschikken over Alireza Jahanbakhsh.

Bij Vitesse zouden Dominic Solanke en Sheran Yeini hun basisdebuut kunnen maken in het thuisduel met De Graafschap. Zij zitten volgens Bosz dicht tegen een plek bij de eerste elf.

De Graafschap pakte nog geen punt sinds de terugkeer op het hoogste niveau. "Ze hebben het moeilijk in de eredivisie. Dat was ook wel te verwachten'', zei Bosz op de website van Vitesse. "Onderschatting, daar wil ik het niet over hebben. Dat mag nooit gebeuren.''

Vitesse neemt voor de wedstrijd afscheid van Davy Pröpper en Bertrand Traoré. Pröpper verkaste naar PSV, terwijl Traoré terugkeerde naar Chelsea.

Bij De Graafschap is verdediger Ted van de Pavert weer op de weg terug van een enkelblessure. Hij ontbreekt nog wel in Arnhem omdat hij nog niet wedstrijdfit is.

Andrew Driver, die vorige week tegen AZ al vroeg uitviel, ligt er de komende weken nog uit met een bovenbeenblessure. Ook Karim Tarfi (knie) is voorlopig uit de roulatie, terwijl het herstel van Dean Koolhof (lies) en Thijs Bouma (beenbreuk) nog maanden gaat duren.

FC Groningen-AZ

AZ-Trainer John van den Brom van AZ twijfelt nog of hij zondag een beroep doet op Jahanbakhsh. De Iraniër reisde niet mee naar Belgrado, waar AZ donderdag in de Europa League met 3-2 van Partizan verloor. Van den Brom wil hem eerst zaterdag zien trainen. "Aan de hand daarvan nemen we een beslissing of hij zondag in actie kan komen.''

De teleurstelling bij AZ was groot na het verlies in Servië, erkende Van den Brom. "Het heeft echter niet veel zin om er te lang bij stil te blijven staan omdat we zondag weer aan de bak moeten.''

Ook FC Groningen verloor in Europees verband, met 3-0 van Olympique Marseille. "Zij zullen hetzelfde gevoel hebben dat ik heb'', zei de AZ-coach op de clubsite. "Er zullen twee ploegen tegenover elkaar staan die gebrand zijn om die nederlaag snel weer recht te zetten.''

Bij Groningen is vrijwel iedereen ongeschonden uit de verloren Europese wedstrijd gekomen. Alleen spits Danny Hoesen heeft wat lichte enkelklachten. "Maar ik verwacht dat dat wel goed komt'', zei trainer Erwin van de Looi. Hij kijkt zaterdag wie er beschikbaar is voor de thuiswedstrijd tegen AZ.

PEC-ADO

Lars Veldwijk kan zaterdag gewoon meespelen in de thuiswedstrijd van PEC Zwolle tegen ADO Den Haag. De spits scoorde vorige week tegen Excelsior nog alle drie de doelpunten (3-0), maar viel ook geblesseerd uit.

"Hij is donderdag weer aangesloten, nadat hij een schopje had gehad'', zei trainer Ron Jans. "Hij traint weer volop mee.''

Bij de Haagse formatie kan trainer Henk Fraser nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde Mathias Gehrt, Wilfried Kanon en Tom Beugelsdijk. Die laatste is deze week begonnen aan zijn herstel na een knieblessure, maar staat nog weken aan de kant.

"PEC heeft voorin veel beweging, dat maakt het een lastige ploeg'', vond Fraser. "Ik denk wel dat wij steeds beter spelen. Ik heb er een goed gevoel bij.''

SC Cambuur-FC Twente

FC Twente rekent zaterdag in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur op dezelfde spelers als vorige week tegen Ajax (2-2).

Alleen Renato Tapia, die toen al vroeg uitviel, is er ten opzichte van die wedstrijd niet bij. De multifunctionele middenvelder heeft een bovenbeenblessure. Hij werd toen vervangen door Bruno Uvini. Die begint normaal gesproken zaterdag in de basis.

Twente kan binnenkort Thomas Agyepong begroeten op het trainingsveld. De Ghanese aanvaller, die wordt gehuurd van Manchester City, herstelde in Engeland van een voetblessure. "Het is de bedoeling dat hij volgende week met de groep mee gaat trainen'', aldus coach René Hake.

Net als nummer zestien Twente beleeft ook het één plek lager staande Cambuur een moeizame seizoensstart. "Als we zaterdag winnen, ziet het er allemaal weer heel anders uit'', bleef coach Henk de Jong optimistisch.

Dat moet dan wel gebeuren zonder de geschorste Sander van de Streek en de geblesseerden Erik Bakker, Martijn van der Laan, Kai Heerings en Sebastian Steblecki. Het meespelen van Bartholomew Ogbeche is nog onzeker.

Willem II-FC Utrecht

Het is nog even afwachten of FC Utrecht zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Willem II een beroep kan doen op Chris Kum. De verdediger heeft liesklachten. Coach Erik ten Hag kan in ieder geval niet beschikken over het al langer uitgeschakelde tweetal Ruud Boymans en Jeff Hardeveld.

Ten Hag weet dat Willem II onder druk staat. De Tilburgse ploeg van coach Jurgen Streppel won dit seizoen nog niet. "Zij zullen agressief de strijd aangaan. Wij moeten dat dus ook doen'', weet Ten Hag.

Bij Willem II is spits Richairo Zivkovic er vanwege een hamstringblessure niet bij. De van Ajax gehuurde spits viel vorige week tegen Feyenoord uit. Zijn positie in de spits werd toen ingenomen door middenvelder Erik Falkenburg.

Het programma van de eredivisie