PSV heeft zaterdag een zeer simpele zege geboekt op tien man van SC Cambuur. Drie dagen voor het Champions League-duel met Manchester United won de landskampioen in Leeuwarden met 6-0.

Luuk de Jong was de grote man bij de bezoekers uit Eindhoven. De aanvoerder maakte in de eerste helft een zuivere hattrick. In de tweede helft wisten ook Davy Pröpper en invaller Jürgen Locadia (2) het net nog te vinden.

Cambuur speelde bijna de hele wedstrijd met een man minder, omdat Sander van de Streek al na acht minuten met rood van het veld moest na een handsbal in het zestienmetergebied.

PSV klom door de derde zege van het seizoen naar de tweede plek met elf punten. De achterstand op Ajax, dat eerder op de avond met 2-2 gelijkspeelde bij FC Twente, is nog maar twee punten.

De moeizame seizoenstart van Cambuur houdt voorlopig aan. De Friezen staan voorlaatste met nog maar één punt.

Wisselingen

Trainer Henk de Jong van Cambuur had zijn basiself op zes plaatsen aangepast vergeleken met de verloren wedstrijd twee weken geleden bij Vitesse (4-1). Zoals aangekondigd was keeper Leonard Nienhuis gepasseerd ten faveure van Harm Zeinstra.

Ondanks alle wisselingen was de thuisploeg na iets meer dan elf minuten al zo goed als kansloos voor de zege door twee goals van De Jong en een rode kaart voor Van de Streek.

De middenvelder van de thuisploeg werd door scheidsrechter Kevin Blom van het veld gestuurd omdat hij een schot van Andres Guardado met de hand zou hebben tegengehouden. De Jong had vervolgens geen problemen met de toegekende penalty.

Amper drie minuten later maakte de PSV-spits al zijn vierde competitietreffer. De international kon een voorzet van Maxime Lestienne ongehinderd binnen koppen.

Zeinstra

Henk de Jong greep in door middenvelder Erik Bakker te brengen voor aanvaller Bartholomew Ogbeche. PSV kon met het oog op het duel van dinsdag met Manchester United wat gas terug nemen, al bleef het gevaarlijk. Zo schoot Lestienne na een klein halfuur op de kruising.

Vlak voor rust werd het toch nog 3-0, en weer was het De Jong die scoorde. De aanvaller, die net buitenspel leek te staan, profiteerde optimaal van het feit dat Zeinstra een schot van Joshua Brenet losliet.

In de tweede helft was de wedstrijd al lang gespeeld, maar dat weerhield PSV er niet van om op zoek te gaan naar nog een paar goals. In de 55e minuut maakte Pröpper zijn eerste competitietreffer voor de Brabanders door raak te schieten na een voorzet van Santiago Arias.

De middenvelder kon vlak daarna direct zijn tweede maken, maar zijn kopbal werd gered door Zeinstra. Cocu bracht vervolgens met Gaston Pereiro en Jürgen Locadia nog twee verse aanvallers in het veld en die laatste zette met een rake vrije trap en trefzekere kopbal de eindstand op het scorebord.

In de slotfase kreeg ook Stijn Schaars nog zijn eerste speelminuten van het seizoen. De middenvelder kampte lang met zware blessures.

Bekijk de stand in de eredivisie