Bert van Marwijk denkt dat het een verstandige beslissing is geweest dat de WK-kwalificatiewedstrijd van Saoedi-Arabië in en tegen Maleisië in de slotfase gestaakt werd.

In de slotfase van het duel in Shah Alam bestookten de fans van Maleisië het veld, de tribunes en de dug-out van de Nederlander met vuurwerk, waarop de arbitrage het treffen in groep A bij een stand van 2-1 in het voordeel van Saoedi-Arabië stillegde en later zelfs definitief staakte.

"Het werd tegen het einde van de wedstrijd ineens heel luidruchtig en er werd van alles op het veld gegooid", vertelde Van Marwijk na afloop aan Voetbal International. "In het begin had ik helemaal niet door wat er gebeurde."

"Ik hoorde wat geknal en zag wat rook en vuurwerk, maar op een gegeven moment werden er gigantische vuurpijlen gericht op onze dug-out en de tribune daarachter geschoten. Er kwamen een paar van die dingen echt onze kant op. Toen wisten we dat we moesten maken dat we wegkwamen."

Video: Vuurwerk tijdens Maleisië - Saoeidi-Arabië

Gevaarlijk

De Saoedi-Arabiërs voelden zelf aan dat het te gevaarlijk was om verder te spelen en begrepen al snel de ernst van de situatie, meent Van Marwijk. "Ze waren snel binnen."

"Uiteindelijk moest een wedstrijdcommissie van de FIFA het besluit nemen om het definitief te staken. Dat duurde nog best lang, ik geloof zo'n veertig minuten, maar uiteindelijk was dit de meest logische en verstandigste beslissing."

Geen angst

Hoewel de vuurpijlen vlak langs zijn dug-out suisden, was er geen sprake van angst bij de voormalig bondscoach van Oranje. "Ik heb begrepen dat het een actie was tegen de Maleisische bond, niet zozeer tegen ons."

"Het is moeilijk in te schatten hoe gevaarlijk het precies was. Bij onze bus, onderweg en bij het hotel was er geen enkele dreiging. We hebben ons niet onveilig gevoeld, alleen in het stadion heel even. Echt doodsbang zijn we niet geweest."