Het gaat Bert van Oostveen te ver om te stellen dat het Nederlands voetbal een structureel probleem heeft door de malaise van Oranje.

"Misschien volgt het Nederlands elftal een beetje het clubvoetbal dat ook niet goed gaat, maar het gaat me te ver om te zeggen dat dit structureel is", aldus de directeur betaald voetbal tegen de NOS.

Het team van bondscoach Danny Blind ging zondagavond in en tegen Turkije met 3-0 onderuit en heeft plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk niet meer in eigen hand.

"Het is geen crisis, maar de situatie is natuurlijk wel zorgelijk. Het is historisch slecht en dat is bitter voor de misschien wel miljoenen fans die hopen op Nederlandse deelname aan het EK."

Kwaliteit

Met de derde plaats op het WK van vorig jaar in het achterhoofd weigert Van Oostveen, die Blind deze zomer aanstelde als opvolger van de vertrokken Guus Hiddink, overhaaste conclusies te trekken.

"Ik denk dat we wel degelijk kwaliteit hebben in de breedte, maar op dit moment is er vooral teleurstelling. Erkenning is de volgende fase. Was dat WK gewoon pieken op het juiste moment? Daar zullen we met elkaar over moeten praten."

"Ik begrijp dat het een nationaal debat wordt, want voetbal is volkssport nummer één. Ik heb op leukere momenten hier op Schiphol gestaan."

Van Oostveen sprak meteen na het verlies in Konya al zijn vertrouwen uit in Blind, die donderdag bij zijn debuut de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland met 1-0 verloor in de Arena.