Johan Cruijff en Willem van Hanegem zijn maandag uiterst kritisch op de spelers van het Nederlands elftal. Door nederlagen tegen IJsland en Turkije staat EK-deelname op de tocht voor Oranje.

Cruijff ziet vooral tekortkomingen in defensief opzicht. "Hoe verdedig je en waar verdedig je?'', schrijft de oud-topvoetballer in zijn column in De Telegraaf.

"Ik snijd het al een paar weken aan en het blijft actueel. Dat hebben we ook tijdens Nederland-IJsland en Turkije-Nederland kunnen zien."

"Het positiespel is onvoldoende, zeker in verdedigend opzicht. Vooral binnen de zestien meter. De strafschop tegen IJsland is daar een goed voorbeeld van. Opnieuw een verdediger die onvoldoende positioneel denkt en zo de situatie beter kan inschatten."

Volgens Cruijff zijn de zaken die de spelers van Oranje onvoldoende beheersen trainbaar. "Het simpele feit dat we er op zoveel tactische en technische basisonderdelen zo slecht voorstaan, heeft veel met trainen te maken. En dat geeft te denken."

Van Hanegem

Van Hanegem heeft het in het AD over het "individualisme" in de selectie van bondscoach Danny Blind. "Bij Oranje loopt een aantal spelers dat alleen maar met zichzelf bezig is."

"Neem Memphis. Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem. Maar wat heeft het Nederlands elftal eraan? Hij heeft alleen maar op de grond gelegen."

Van Hanegem wijst erop dat het vervangen van de bondscoach voorlopig weinig resultaat heeft opgeleverd. "En maar schelden op Guus Hiddink. Nu hebben we na hem twee belangrijke wedstrijden gespeeld, nul punten."

Na acht duels in poule A heeft Oranje slechts tien punten. Een plaats in de top twee (en daarmee een direct EK-ticket) is zelfs theoretisch niet meer haalbaar en voor de derde plek is Nederland afhankelijk van een misstap van Turkije.

De nummer drie in de poule van Oranje neemt in november deel aan de play-offs, de nummer vier is uitgeschakeld.