Edwin van der Sar krijgt de leiding over het technisch hart van Ajax. De oud-doelman gaat die functie combineren met zijn huidige functie als directeur marketing.

Dat meldt Ajax zondag. Dolf Collee is de nieuwe algemeen directeur van de Amsterdamse club. De voormalig topman van ABN Amro volgt Michael Kinsbergen op.

Het is de bedoeling dat de 62-jarige Collee na een jaar plaatsmaakt voor Van der Sar. Het duo wordt op 13 november officieel benoemd.

Van der Sar moet er als hoofd van het technisch hart voor zorgen dat Wim Jonk weer op één lijn komt met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer. Jonk schuift als hoofd opleiding al maanden niet meer aan bij vergaderingen omdat hij zich niet kan vinden in het technisch beleid.

Directeur voetbalzaken Overmars heet vanaf nu directeur spelersbeleid. De voormalig vleugelaanvaller gaat zich alleen richten op aan- en verkoopbeleid en spelerscontracten.

Ling

De wijzigingen in de directie van Ajax komen deels voort uit het rapport van Tscheu La Ling. De vertrouweling van Johan Cruijff werd onlangs gevraagd het technisch hart door te lichten. Ling blijft als adviseur betrokken bij Ajax.

Van der Sar, die twee maanden geleden liet weten nog niet klaar te zijn voor de functie van algemeen directeur, is content met de veranderingen. "De afgelopen jaren heb ik me formeel niet of nauwelijks met het voetbalgedeelte van onze organisatie beziggehouden."

"Dat gaat nu veranderen en dat past bij mijn ambitie om algemeen directeur van Ajax te worden. Het is goed dat de raad van commissarissen een oplossing heeft aangedragen waarbij alle betrokkenen behouden zijn voor de club. Het is ons doel om met elkaar te zorgen dat de problemen snel tot het verleden behoren."

Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, heeft vertrouwen in de nieuwe samenstelling. "Wij gaan ervan uit dat onder leiding van Van der Sar de leden van het technisch hart de komende periode gaan werken aan bindende en heldere afspraken over de taken, de verantwoordelijkheden, de bevoegdheden en de onderlinge communicatie. Hierbij worden de kritische observaties van de heer Ling betrokken."