Spanje heeft de leiding overgenomen in groep C van de EK-kwalificatie. De ploeg van Vicente del Bosque had in Oviedo weinig moeite met directe concurrent Slowakije: 2-0

Slowakije verspeelde zo voor het eerst punten in deze EK-voorronde. Het team van bondscoach Jan Kozak won vorig jaar oktober thuis nog met 2-1 van de Spanjaarden door een late goal van Miroslav Stoch.

Een herhaling van die stunt zat er in het Nuevo Estadio Carlos Tartiere nooit in. De thuisploeg liet aan de hand van Andres Iniesta, Cesc Fabregas en David Silva bij vlagen weer het bekende combinatievoetbal zien.

Al in de vijfde minuut was het Jordi Alba die Spanje op voorsprong zette. De linkervleugelverdediger van FC Barcelona kopte raak na een prima voorzet van Silva.

Na een halfuur verdubbelde Iniesta de marge vanaf elf meter. Arbiter Damir Skomina wees naar de stip nadat Diego Costa gewillig naar de grond ging na minimaal contact met de Slowaakse doelman Matus Kozacik, die geel kreeg voor zijn overtreding. In de tweede helft kwam Spanje niet meer in de problemen, al verzuimde het de score verder uit te bouwen.

Iker Casillas stond in de goal bij de thuisploeg en was voor de honderdste keer captain van zijn land. De door zijn afgeketste transfer naar Real Madrid veelbesproken David de Gea zat op de bank.

EK-kwalificatievoetbal van zaterdag in beeld

Spanje heeft de leiding overgenomen in groep C van de EK-kwalificatie. De ploeg van Vicente del Bosque had in Oviedo weinig moeite met directe concurrent Slowakije: 2-0 © ANP
Spanje kwam al na vijf minuten op voorsprong via Jordi Alba. © ANP
Andres Iniesta wordt gefelicteerd voor zijn goal tijdens Spanje-Slowakije. De Spaanse aanvoerder maakte de 2-0 uit een penalty. © ANP
Slovenië leek in en tegen Zwitserland lang op weg naar een belangrijke zege. © ANP
In de laatste tien minuten kwamen de Zwitsers echter terug van een 2-0 achterstand. © ANP
Invaller Josip Drmic bezorgde Zwitserland in de blessuretijd zelfs de volle winst met zijn tweede goal van de avond © ANP
Oostenrijk boekte een 1-0 zege op Moldavië door een goal van Zlatko Junuzovic en is nog maar één zege verwijderd van het EK. © ANP
Engeland heeft zich zaterdag als eerste land geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. © ANP
De ploeg van bondscoach Roy Hodgson versloeg San Marino met 6-0 en is er door de zege zeker van dat het als eerste of tweede eindigt in groep E. © ANP
Wayne Rooney opende al vroeg de score. De aanvoerder van Engeland maakte zijn 49e interlandtreffer en evenaarde Sir Bobby Charlton als topscorer aller tijden van de Engelse ploeg. © ANP
In poule G deed Rusland goede zaken door voor eigen publiek Zweden met 1-0 te verslaan. Artem Dzioeba maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. © ANP
Oekraïne bewees zichzelf een goede dienst in groep C door Wit-Rusland met 3-1 te verslaan. © ANP

Oekraïne

Spanje en Slowakije hebben nu allebei achttien punten uit zeven wedstrijden, maar de Zuid-Europeanen zijn koploper vanwege het betere onderlinge resultaat.

Oekraïne won eerder op de dag al met 3-1 van Wit-Rusland en heeft met vijftien punten ook nog alle uitzicht op rechtstreekse EK-kwalificatie.

Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië kunnen dat vergeten. De Luxemburgers boekten wel de eerste zege van deze kwalificatiereeks door Macedonië met 1-0 te verslaan door een goal in blessuretijd.

Groep E

In groep E leek Slovenië lange tijd de tweede plaats over te nemen van Zwitserland, maar na een 2-0 voorsprong in Basel verloren de Slovenen in extremis toch nog met 3-2.

Het EK is nu ver weg voor de ploeg van bondscoach Srecko Katanec, die bij een zege over de Zwitsers was heengegaan. Het Alpenland blijft nu tweede met vijftien punten, terwijl Slovenië vierde staat met negen punten.

De 36-jarige Milivoje Novakovic van het Japanse Nagoya Grampus zette de bezoekers aan het eind van de eerste helft op voorsprong in het Sankt Jakob-Park. Vlak na rust bracht aanvoerder Bostjan Cesar de marge op twee.

In de laatste tien minuten maakte de thuisploeg door goals van invallers Josip Drmic en Valentin Stocker toch nog gelijk. In de vierde minuut van de blessuretijd bezorgde Drmic zijn land zelfs de drie punten.

Engeland plaatste zich eerder op de dag voor het EK door een simpele 6-0 overwinning op San Marino, de zevende zege op rij voor de ploeg van Roy Hodgson in deze kwalificatiereeks. Estland staat vierde met tien punten na een 1-0 zege op nummer vijf Litouwen.

Groep G

Oostenrijk deed zeer goede zaken in groep G. De ploeg van de Zwitserse bondscoach Marcel Koller won met 1-0 van Moldavië en is daardoor zo goed als zeker van een EK-ticket.

Zlatko Junuzovic maakte in de 52e minuut de enige treffer van de wedstrijd in Wenen.

Oostenrijk is koploper met negentien punten, terwijl nummer twee Zweden op twaalf bleef staan door een nederlaag eerder op de avond bij Rusland (1-0). De Russen zijn de nummer drie met elf punten. Oostenrijk kan zich dinsdag tegen Zweden al plaatsen voor het EK.

Montenegro hield de hoop op plaatsing voor het EK levend door een 2-0 thuisoverwinning tegen Liechtenstein. Fatos Beciraj en Stevan Jovetic maakten de goals voor de ploeg van coach Branko Brnovic, die vierde staat in groep G met acht punten.