Pierre van Hooijdonk heeft er vertrouwen in dat Oranje zich zondag in Konya weet op te richten na de ontluisterende thuisnederlaag van donderdag tegen IJsland (1-0).

"De druk voor Nederland wordt steeds hoger, maar de druk is zondag voor de Turken nog hoger'', zei de oud-speler van onder meer Fenerbahçe (2003-2005) zaterdag in Alkmaar, waar hij met tal van internationaal bekende spelers onder leiding van Clarence Seedorf een benefietwedstrijd speelde.

"De Turken hebben donderdag een mentale tik gehad door de late gelijkmaker van Letland en kregen dat eerder ook al in Nederland toen Klaas-Jan Huntelaar in blessuretijd gelijk maakte. Wesley Sneijde en Robin van Persie zijn daarbij grote namen waar ze in Turkije echt tegenop kijken.''

De Turken zijn voor de wedstrijd tegen Nederland uitgeweken naar provinciestad Konya in het zuiden van het land in de hoop daar meer van het thuisvoordeel te kunnen profiteren. In de stadions van Istanbul heerst vaak een vijandelijke sfeer tegen internationals van de rivaliserende clubs. Bij Fenerbahçe worden spelers van Galatasaray en Besiktas uitgefloten - en vice versa.

"In Konya is het saamhorigheidsgevoel denk ik een stuk groter, maar ook dan denk ik dat Nederland gaat winnen", aldus Van Hooijdonk. "Het resultaat tegen IJsland was slecht, maar we moeten er ook niet te dramatisch over doen. Het spel mag alleen soms wel wat opportunistischer. Niet meteen alleen maar lange ballen, maar wel sneller naar de spitsen spelen en zorgen dat je de tweede bal hebt.''

Overeenkomsten

Als het niet lukt om minimaal een punt mee te nemen uit Konya dreigt Oranje voor het eerst sinds het WK van 2002 een groot toernooi te missen. Van Hooijdonk maakte onderdeel uit van die lichting en ziet na enig nadenken wel overeenkomsten met veertien jaar geleden.

"In de eerste wedstrijden van de kwalificatie lieten we toen belangrijke punten liggen en dat was nu na de derde plaats op het WK 2014 ook het geval."

"We waren natuurlijk ook niet daadwerkelijk de nummer drie van de wereld in kwaliteit, maar we horen nu wel bij de beste 24 landen van Europa. We zijn het aan onze stand verplicht om er in Frankrijk bij te zijn.''