Hoewel een gelijkspel zondag in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije genoeg is voor het Nederlands elftal om de derde plaats in de groep te behouden, gaat de ploeg van bondscoach Danny Blind 'gewoon' voor de winst.

"Nederlandse ploegen kunnen in de regel niet alleen op de nul of op resultaat spelen", zei Blind zaterdag tijdens een persconferentie in Konya, waar het duel met de Turken zondag plaats zal vinden. "We gaan daarom voor de winst."

"Natuurlijk zijn de accenten anders als je móét winnen, die druk zal bij Turkije liggen. Wij wíllen heel graag. We hoeven nu bijvoorbeeld niet vanaf het begin vol druk te zetten."

Blind weet na de thuisnederlaag donderdagavond tegen IJsland (1-0) dat het Nederlands elftal moet gaan spelen om de derde plek in groep A. Turkije is de grote concurrent voor die plaats; de ploeg van Fatih Terim staat momenteel vierde met één punt minder dan Oranje.

De derde plek is aan het eind van de rit genoeg om de play-offs te halen, waarin nog een ticket voor het EK valt te verdienen.

Opstelling

Blind wilde niks zeggen over zijn opstelling tegen Turkije. Ten opzichte van zijn basiself tegen IJsland zal hij in ieder geval de na zijn rode kaart geschorste Bruno Martins Indi en de geblesseerde Arjen Robben moeten vervangen. De bondscoach sloot wel uit dat Robin van Persie rechtsbuiten zal staan als vervanger van Robben.

De voormalig verdediger van Ajax gaf toe dat de pijnlijke nederlaag tegen IJsland in zijn debuutwedstrijd als bondscoach mentaal een flinke klap was voor hem en zijn ploeg. "Natuurlijk is dat verlies iets wat je moet verwerken met elkaar."

"Maar ik vind wel dat je bij de feiten moet blijven, je moet kijken waar het aan heeft gelegen. Er zijn redenen aan te wijzen voor de nederlaag. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we - ook zonder Robben - een heel grote kans hadden gehad om te winnen als het elf tegen elf was gebleven."

De kritiek op Oranje was niet mals na de zesde nederlaag sinds de derde plek op het WK van 2014. "Maar wij moeten niet mee in de emotie", aldus Blind. "Dat doen jullie van de pers, wij moeten dat niet doen."

Heksenketel

De Turken hebben ervoor gekozen om het duel met Oranje in Konya te spelen, een stad met bijna 1,2 miljoen inwoners in het binnenland van Turkije. Naar verwachting zal het een heksenketel zijn in de Konya Büyükşehir Torku Arena.

"Dat is wel iets waar je als speler, en dus ook als technische staf, rekening mee moet houden en voor moet waken. We hebben het benoemd bij de spelers."

"De meer ervaren spelers kunnen hun ervaringen bovendien delen met de minder ervaren spelers. Maar uiteindelijk ben je profvoetballer en moet je met druk om kunnen gaan. Dat is tegen IJsland niet bij iedereen gelukt. Ik kan de jongens niet genoeg vertellen dat ze zich moeten beheersen. Dat hebben we eerder deze week wel gezien.''