Jong Oranje is vrijdag goed begonnen aan de kwalificatie voor het EK van 2017 in Polen. De ploeg van bondscoach Fred Grim won in Deventer met 4-0 van Jong Cyprus.

Nederland stond halverwege al met 2-0 voor door doelpunten van Hans Hateboer en Vincent Janssen. Na rust bepaalden Riechedly Bazoer en opnieuw Janssen de eindstand op 4-0.

Oranje gaat dinsdag op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Turkije. Zondag spelen Jong Wit-Rusland en Jong Slowakije tegen elkaar.

De winnaar gaat naar het EK. De beste vier van de negen nummers twee spelen play-offs om twee EK-tickets.

Magertjes

De eindstand drukte de krachtsverschillen tussen beide ploegen op het natte speelveld nog maar magertjes uit. Jong Oranje kwam voortvarend uit de startblokken en Hateboer schoot al na vier minuten raak uit een hoekschop.

Vincent Janssen verdubbelde in de 23e minuut de voorsprong. De spits was na goed voorbereidend werk van Nathan Aké trefzeker. Janssen raakte ook nog de paal en kopte na een afgemeten voorzet van Ricardo Kishna rakelings over.

De 18-jarige Bazoer, de jongste speler van Jong Oranje, tekende acht minuten na rust met een laag en diagonaal schot voor de 3-0. Janssen zorgde dertien minuten later na een knappe individuele actie voor het slotakkoord.