Duitsland heeft vrijdag goede zaken gedaan in de strijd om een plek op het EK van 2016 in Frankrijk. De wereldkampioen klopte in eigen huis Polen met 3-1.

Duitsland begon sterk aan de wedstrijd en stond al binnen twintig minuten op een 2-0 voorsprong, dankzij treffers van Thomas Müller en Mario Götze.

Robert Lewandowski deed acht minuten voor rust iets terug, maar in de slotfase van de tweede helft maakte opnieuw Götze aan alle spanning een einde.

Duitsland kwam door de zege op zestien punten en gaat met nog drie duels te gaan aan kop in groep D. Nummer twee Polen heeft twee punten minder dan de ploeg van bondscoach Joachim Löw.

Nummer drie Ierland (twaalf punten) won met 4-0 bij het nietige Gibraltar. Robbie Keane (twee keer), Cyrus Christie en Shane Long waren verantwoordelijk voor de treffers.

Schotland, dat met elf punten vierde staat, ging met 1-0 onderuit in Georgië. Vitesse-middenvelder Valeri Kazaishvili maakte in de 38e minuut de enige treffer van de wedstrijd.

Groep F

In groep F is Noord-Ierland de verrassende koploper na een 3-1 zege op de Faröer Eilanden. Joan Simun Edmundsson schoot vlak voor rust de 1-1 binnen, maar kreeg in de tweede helft rood.

Noord-Ierland profiteerde van het numerieke overtal. Gareth McAuley en Kyle Lafferty bezorgden de gasten de zege. McAuley had ook al voor de openingstreffer gezorgd.

Noord-Ierland, dat zestien punten heeft, zag nummer twee Roemenië (vijftien punten) niet verder komen dan een 0-0 gelijkspel bij Hongarije, de nummer drie met twaalf punten.

Finland won nipt met 1-0 van hekkensluiter Griekenland. Joel Pohjanpalo was de gevierde man. De Finnen hebben vijf punten achterstand op Hongarije.

Groep I

In groep I verspeelde Denemarken op eigen veld punten tegen Albanië (0-0). Beide landen hebben elf punten, maar de Denen hebben wel een wedstrijd meer gespeeld. Portugal gaat met twaalf punten aan kop.

Servië zette Armenië met 2-0 opzij. Levon Hayrapetyan passeerde al vroeg zijn eigen doelman. Adem Ljajic bepaalde na rust de eindstand. Zowel Servië als Armenië is al uitgespeeld.

De nummers één, twee en de beste nummer drie plaatsen zich uiteindelijk rechtstreeks voor het EK. De andere nummers drie spelen play-offs om de overige EK-plaatsen.