Het Nederlands elftal is na de 1-0 nederlaag tegen IJsland bezig aan de slechtste kwalificatiereeks voor een eindtoernooi sinds de cyclus op weg naar het WK 1982.

Na zeven duels in poule A van de EK-voorronde staat Oranje al op elf verliespunten. Van IJsland (tweemaal) en Tsjechië werd verloren, terwijl tegen Turkije werd gelijkgespeeld.

Nederland heeft nu zes verliespunten meer dan in de vorige drie kwalificatiereeksen (WK 2010, EK 2012 en WK 2014) bij elkaar opgeteld.

Toen Oranje zich onder Louis van Gaal niet plaatste voor het WK 2002 had het 'slechts' tien verliespunten. Diezelfde schadepost noteerde Nederland tijdens de moeizame route naar het EK 1996.

Uiteindelijk plaatste Oranje zich toen via een play-off voor dat toernooi.

Op weg naar het WK 1982 incasseerde Nederland ook elf verliespunten, omgerekend naar een systeem van drie punten voor een zege. Oranje eindigde toen als vierde in een poule met België, Frankrijk en Ierland en liep het toernooi in Spanje mis.

Momenteel staat Nederland derde in de EK-kwalificatiegroep, een positie die het zondag in Konya verdedigt tegen nummer vier Turkije.