Klaas-Jan Huntelaar baalde ervan dat hij donderdag in het verloren kwalificatieduel met IJsland (1-0) al in de eerste helft gewisseld werd na de rode kaart van Bruno Martins Indi. Maar de spits van Oranje wilde de keuze van bondscoach Danny Blind niet veroordelen.

"Natuurlijk is dit niet waar ik op hoopte. Hij kon een verdediger, een middenvelder of een aanvaller wisselen en het werd het laatste", zei Huntelaar na afloop in de Arena.

"Dat is de keuze van de trainer en dat heb ik te accepteren."

De 32-jarige spits van Oranje, voor wie Jeffrey Bruma als nieuwe verdediger in het veld kwam, vond wel dat Martins Indi iets te verwijten viel. De verdediger werd weggestuurd vanwege een slaande beweging naar IJsland-spits Kolbeinn Sigthorsson.

"Dat was niet slim, al zal hij dat zelf ook weten. Ik heb ook weleens een domme rode kaart gepakt, maar dit was wel een hele belangrijke wedstrijd. Tot de dertigste minuut liep het ook redelijk en hadden we de controle en de beheersing. Daarna was dat weg."

Doorslaggevend

Oranje kreeg voor de rode kaart ook al een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Arjen Robben geblesseerd uitviel. Huntelaar: "Arjen is een hele belangrijke speler, maar toen stonden we nog met elf. Het was geen doorslaggevende tik."

"Maar de rode kaart maakte het vervolgens niet makkelijker. Of we daarom aan persoonlijke fouten ten onder zijn gegaan? Dat zou je wel kunnen zeggen, ja."

Doordat Turkije tegelijkertijd niet verder kwam dan 1-1 tegen Letland blijft Oranje zowaar wel derde in groep A. Huntelaar besefte na afloop ook hoe belangrijk het puntenverlies is van de Turken, die zondag in eigen land tegen Nederland spelen.

"Die gelijkmaker van Letland kan heel belangrijk zijn voor ons. Maar dat is misschien ook wel het enige positieve van deze avond. Rechtstreekse plaatsing kunnen we vergeten. Het gaat nu om de derde plaats."