Arjen Robben moet het cruciale EK-kwalificatieduel van Oranje met Turkije missen. De aanvoerder viel donderdag uit met een liesblessure in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen IJsland.

Bondscoach Danny Blind heeft Jeremain Lens en Virgil van Dijk opgeroepen als vervangers van de geblesseerde Robben en de geschorste Bruno Martins Indi.

Robben moest binnen een halfuur met een liesblessure afhaken en Martins Indi kreeg vlak daarna een rode kaart na een tik tegen Kolbeinn Sigthorsson.

Van Dijk kan zondag in Konya tegen Turkije zijn debuut maken voor Oranje. De verdediger stapte dinsdag op de laatste dag van de transferperiode over van Celtic naar het Southampton van trainer Ronald Koeman.

Ook Lens maakte deze zomer een transfer, van Dinamo Kiev naar het Sunderland van coach Dick Advocaat. De aanvaller speelde in juni zijn laatste interland. Lens viel in bij de 2-0 zege op Letland in de EK-kwalificatie.

Video: Robben haakt af, Lens en van Dijk erbij

Topfit

De 31-jarige Robben, die al veel interlands moest missen door blessures, was naar eigen zeggen topfit aan het duel met IJsland begonnen. ''Er zullen nu waarschijnlijk weer specialisten zeggen: hij was niet fit of hij is blessuregevoelig. Maar ik was juist topfit'', zei Robben fel tegen de NOS.

''Ik begon supergoed en scherp aan de wedstrijd. Toen gebeurde er ineens iets. Ik werd twee keer keihard opgevangen op de rand van het zestienmetergebied, waarschijnlijk is daardoor iets klem komen te zitten of verschoven in mijn rug. Dat straalde uit naar mijn lies. Ik kon echt niet verder."

"Het was vrij snel duidelijk dat het niet ging. Ik kon met mijn linkerkant geen kracht zetten en weerstand geven. Dan is het over en uit. Dit is zo'n klap, ik had me hier iets heel anders van voorgesteld. Ik kan en wil het niet geloven, maar het is echt zo.''

Ondanks de derde nederlaag in zeven kwalificatiewedstrijden houdt Robben hoop op deelname aan het EK van volgend jaar. De aanvaller erkent wel dat in de resterende drie wedstrijden niets meer fout mag gaan. ''Het kan nog altijd, dat moeten we meenemen. We moeten proberen om heel snel de koppies weer omhoog te krijgen.''

De spelers van het Nederlands elftal hoorden na de zeperd tegen IJsland dat Turkije, de concurrent in de strijd om de derde plaats, in eigen huis punten had laten liggen tegen Letland (1-1). Daardoor blijft Oranje één punt voor staan op de Turken.

''Dat is een schrale troost. We hebben de derde plaats nog steeds in handen, dat betekent play-offs. Alles is nog mogelijk, we hebben het nog steeds in eigen hand. Deze nederlaag is een heel grote teleurstelling, maar het mooie aan voetbal is: je krijgt toch weer een nieuwe kans. Die moeten we met beide handen aangrijpen.''