Bondscoach Danny Blind en aanvoerder Arjen Robben hadden donderdagavond geen goed woord over voor de rode kaart van Bruno Martins Indi in het EK-kwalificatieduel tussen Oranje en IJsland.

"Ik weet niet wat Martins Indi bezielde. Beheersen hoort ook bij profvoetbal. Hij zat goed in de wedstrijd en er was geen enkele aanleiding om dit te doen", aldus Blind bij de NOS.

Martins Indi haalde in de met 1-0 verloren wedstrijd uit naar Kolbeinn Sigthorsson, die even daarvoor een overtreding had gemaakt. Ook Robben was zeer kritisch op de verdediger.

"Natuurlijk mag je de actie onprofessioneel noemen. Ik ben de eerste die zijn eigen spelers in bescherming neemt, hier kan ik niets anders zeggen dan dat het dom is. Hij laat het team in de steek en dat is kwalijk."

Primeur

Martins Indi kreeg een negatieve primeur op zijn naam omdat het zijn tweede directe rode kaart was in Oranje. In de verloren oefeninterland tegen Italië van vorig jaar kreeg Martins Indi ook direct rood.

De 23-jarige verdediger van FC Porto evenaarde John Heitinga en Phillip Cocu, die eveneens twee keer rood pakten in dienst van Oranje. Heitinga werd tweemaal van het veld gestuurd met twee keer geel, Cocu kreeg één directe rode kaart.

Edgar Davids is recordhouder bij het Nederlands elftal met drie rode kaarten, maar daarvan was er slechts eentje direct. Twee keer werd Davids met twee keer geel weggestuurd.

Van der Wiel

Blind was in zijn analyse ook kritisch op Gregory van der Wiel, die de beslissende penalty voor IJsland veroorzaakte. "Dit mag Greg niet gebeuren. Als je zo uit de tent wordt gelokt, moet je op je benen blijven staan en niet gaan glijden.''

Ondanks de nederlaag gelooft Blind nog in EK-deelname. "De eerste twee plekken zijn weg. We moeten zorgen dat we ons via de play-offs gaan plaatsen." Turkije is in de strijd om plek drie de directe tegenstander. Beide landen treffen elkaar zondag in Konya. ''Maar zelfs als het daar misgaat, is het nog niet gedaan. Dat is de realiteit.''

Martins Indi zal in het duel met de Turken niet meedoen vanwege een schorsing. De oud-speler van Feyenoord wilde zijn overtreding op Sigthorsson na afloop niet toelichten aan de verzamelde media. Hij snelde door de mixed zone, waar veel journalisten hem opwachtten, en beantwoordde geen vragen.