Het Nederlands elftal heeft donderdagavond de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland verloren. Na een rode kaart voor Bruno Martins Indi waren de bezoekers in de Arena met 1-0 te sterk.

Door de nederlaag is het EK volgend jaar in Frankrijk ver weg voor de ploeg van bondscoach Danny Blind. Concurrenten Tsjechië (2-1 tegen Kazachstan) en Turkije (1-1 tegen Letland) wisten wel punten te pakken. Oranje is nu de nummer drie in groep A.

De nummers één, twee en de beste nummer drie plaatsen zich uiteindelijk rechtstreeks voor het EK van 2016 in Frankrijk. De andere nummers drie spelen play-offs om de overige EK-plaatsen.

Koploper IJsland heeft door de verrassende zege in de Arena liefst acht punten voorsprong op Oranje, dat zondag uit speelt bij nummer vier Turkije. De Turken gaan bij winst over Oranje heen.

Robben

Tot overmaat van ramp is Arjen Robben uitgeschakeld voor het treffen in Turkije. De aanvoerder moest zich tegen IJsland halverwege de eerste helft al laten wisselen vanwege een liesblessure. Luciano Narsingh kwam voor hem in het veld.

Enkele minuten later zag het er nog slechter uit omdat Bruno Martins Indi rood kreeg. De centrale verdediger maakte, terwijl hij op de grond lag, een slaande beweging met zijn elleboog richting Kollbeinn Sigthorsson en kon inrukken.

De debuterende Blind reageerde door opnieuw te wisselen. Spits Klaas-Jan Huntelaar, die ook amper in het spel was voorgekomen, moest plaatsmaken voor verdediger Jeffrey Bruma.

Met een man minder op het veld wist Oranje de eerste helft redelijk eenvoudig uit te spelen, maar al vroeg in de tweede helft ging het voor de derde keer mis. Gregory van der Wiel koos er onnodig voor een sliding in te zetten binnen de zestien en vloerde Birkir Bjarnason. De strafschop van Gylfi Sigurdsson werd vervolgens wel aangeraakt door doelman Jasper Cillessen, maar niet goed genoeg om de bal te keren: 1-0.

Paal

Het tiental van Oranje stond voor de loodzware taak de achterstand om te buigen. Met elf man had de ploeg van Blind al moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en dat bleef zo met een speler minder. Het bleef vooral bij afstandsschoten van Sneijder en Memphis.

Aan de andere kant had Oranje eindelijk een keer geluk toen Berg Gudmundsson met een fraai schot de paal raakte. Een kwartier voor tijd knalde de aanvaller ook nog voorlangs.

De 2-0 leek in de loop van de tweede helft zelfs even dichter bij dan de gelijkmaker. Toch wist Oranje er nog een paar keer gevaarlijk uit te komen. Een van de spaarzame uitgespeelde aanvallen kwam via Davy Klaassen bij Narsingh, waarna de invaller de bal hard naast schoot.

Met invaller Quincy Promes als extra aanvaller wist Oranje er vervolgens nog een slotoffensief uit te persen. Sneijder en Klaassen namen het doel van Halldarsson nog een keer onder vuur, maar de IJslandse doelman hield stand waardoor het EK ver weg blijft voor Oranje.